Doma Slovenija Občine Občina Ljubljana

Občina Ljubljana

Ljubljana - grbPokrajina: Gorenjska
Statistična regija: Osrednjeslovenska 

Površina: 275,0 km2
Prebivalcev: 265.900

Občina Ljubljana je del osrednjeslovenske statistične regije. Meri 275 km2. Po površini se med slovenskimi občinami uvršča na 11. mesto.

Sredi leta 2016 je imela občina približno 288.180 prebivalcev (približno 138.860 moških in 149.320 žensk). Po številu prebivalcev se je med slovenskimi občinami uvrstila na 1. mesto. Na kvadratnem kilometru površine občine je živelo povprečno 1.048 prebivalcev; torej je bila gostota naseljenosti tu večja kot v celotni državi (102 prebivalca na km2).

Mestna občina Ljubljana je občina z največjim številom prebivalcev v Sloveniji. Občinsko središče, mesto Ljubljana, je hkrati tudi glavno mesto države. Občina je pomembna z gospodarskega, kulturnega in upravnega vidika tudi za širšo okolico.
© Statistični urad Republike Slovenije
ljubljana Občina Ljubljana
By Janez Kotar – Own work, Public https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ljubljana_made_by_Janez_Kotar.jpg


Spisek krajev:

Besnica, Brezje pri Lipoglavu, Češnjica, Črna Vas, Dolgo Brdo, Dvor, Gabrje pri Jančah, Janče, Javor, Lipe, Ljubljana, Mali Lipoglav, Mali Vrh pri Prežganju, Malo Trebeljevo, Medno, Pance, Podgrad, Podlipoglav, Podmolnik, Prežganje, Rašica, Ravno Brdo, Repče, Sadinja Vas, Selo pri Pancah, Spodnje Gameljne, Srednje Gameljne, Stanežiče, Šentpavel, Toško Čelo, Tuji Grm, Veliki Lipoglav, Veliko Trebeljevo, Vnajnarje, Volavlje, Zagradišče, Zgornja Besnica, Zgornje Gameljne

Povezave:

Ljubljana - zemljevid
Ljubljana - karta

Zunanje povezave:
Uradna občinska stran: www.ljubljana.si

Povezava na Wikipedio

Ljubljana - zastava

Objave iz iste kategorije: