Doma Blog Prešernov trg

Prešernov trg

 blogi 420 img 0467 20081228 1429650447 Prešernov trg

Prešernov trg se nahaja v osrčju Ljubljane in je nekakšne prehod iz novega v staro mestno jedro pod Ljubljanskim gradom . Trg je nastajal že v srednjem veku kot vrata v mesto in kot predmestje, kjer je potekala živahna trgovina. Trgovci so imeli stojnice tudi na lesenem mostu , ki je bil predhodnik današnjega Plečnikovega Tromostovja.

Danes trg obdajajo veličastne secesijske palače, večinoma zgrajene po potresu leta 1895. Središče trga je spomenik slovenskemu pesniku dr. Francetu Prešernu, ki zre v okna svoje Julije Primicove . Najstarejša zgradba, ki se je ohranila po potresu je bila cerkev s samostanom, kamor so se iz Vodnikovega trga preselili frančiškani. Ostale zgradbe v tem krogu, so se po višini prilagodile frančiškanski cerkvi.

V sončnih in toplih dnevih pa je trg zelo živahen. Mestna hiša je cestni promet preusmerila po drugih poteh tako, da je Prešernov trg namenjen posedanju in druženju v kavarnicah na prostem, sprehodom ob Ljubljanici , poslušanju koncertov in različnih prireditev, ki se tu dogajajo.

Objave iz iste kategorije: