Doma Blog Fabianijeva Ljubljana

Fabianijeva Ljubljana

 blogi 420 ljubljana 163 20090429 1965640311 Fabianijeva Ljubljana

Maks Fabiani, slovenski arhitekt in urbanist se je rodil na današnji dan, 29. aprila 1865, v Kobdilju pri Štanjelu na Krasu , kjer je v družinski grobnici Fabianijevih tudi pokopan.

Maks Fabiani je bil priznan arhitekt in urbanist tudi izven naših meja. Po njegovih načrtih so zgradili čudovite zgradbe in palače na Dunaju , v Trstu, Ljubljani in drugih evropskih mestih.

Fabianijevo delo v Ljubljani se prične po velikem potresu leta 1895, ko mu je tedanji župan Ivan Hribar naročil izdelavo urbanističnega načrta mesta. Tega so le delno uresničili, vendar pa je postal ogrodje za nadaljnji razvoj Ljubljane.

Če naštejem nekaj glavnih arhitektovih del:  ureditev Slovenskega trga, ki je v zgodovini zamenjal kar nekaj imen, odvisnih od politične ureditve in ga danes poznamo kot Miklošičev park pred sodno palačo.

Bambergova hiša na Miklošičevi 14, narejena po naročilu pomembnega založnika in tiskarja Otomarja Bamberga.

Krisperjeva hiša na Miklošičevi 20, oblikovana v secesijskem slogu z vogalnim, malim balkonom in kupolo nad njim. Zgrajena je bila za pravnika dr. Valentina Krisperja. Hiša ljubljanskega župana Ivana Hribarja na Tavčarjevi 2.

blogi 420 img 0111 20081120 1599125638 Fabianijeva Ljubljana

Dekliški licej na Prešernovi 25, kjer je bila nekaj časa vojaška bolnišnica, danes pa v lepo prenovljenih prostorih domuje Ministrstvo za zunanje zadeve. Dekliška šola na Levstikovem trgu 1, župnišče sv. Jakoba na Gornjem trgu in Dom ostarelih na Japljevi 2, kjer je danes klinika za infekcijske bolezni.

Zadnje delo Maksa Fabianija v Ljubljani pa je bil Jakopičev paviljon, razstavni prostor sodobne umetnosti za slovenskega slikarja Riharda Jakopiča .

Vir: Vodnik po arhitekturi Slovenije

Objave iz iste kategorije: