Doma Izleti Romarske cerkve Ptujska Gora

Ptujska Gora

Župnijska cerkev sv. Marije

Ptujska Gora je glavno romarsko središče nadškofije Maribor.

Ptujska Gora

Božjepotna cerkev Matere božje na Ptujski Gori je zgovorna že s svojo edinstveno lego. Tam, kjer se vinorodni haloški hribi in griči spuščajo v ravnino Dravskega polja, so si na 352 metrov visokem griču častilci izbrali prostor za Marijino svetišče. Od tod se v jasnem vremenu kakor na dlani vidi pol Štajerske od Pohorja, Slovenskih goric, Haloz do Boča. Vmes pa starodavni Ptuj, rastoče stolpnice Maribora, sanjava Slovenska Bistrica, delavsko in industrijsko Kidričevo in številna druga mesta in vasi – panorama, kateri se je le stežka odpovedati!

Zgodovina Ptujske Gore sega daleč nazaj v srednji vek. O preteklosti tega milostnega romarskega kraja so manj zgovorne pisane listine, zato pa veliko bolj arhitektura in cerkvena oprema. Ljudska govoricaje ohranila legendo, ki pravi, daje na Vurberku živel bogat grof, ki je imel le enega otroka, slepo hčerko. Žalostni starši so prosili Marijo za pomoč. Tudi deklica sama seje rada obračala v molitvi k Mariji, naj ji izprosi vid. Ko so nekoč vsi v družini goreče skupaj molili k Mariji, je slepa deklica zagledala pred seboj luč. Odprlaje oči in spregledala. Prosila je starše, naj jo zapeljejo na kraj, kjer je zagledala svetlobo. Prišli so na goro, kjer je takrat stal križ. Deklica pokaže kraj in pravi, daje na tem mestu videla luč. Hvaležni oče se je odločil, da na tem kraju postavi veliko cerkev. Tako je nastala ptujskogorska cerkev in romarski kraj.

Legendam sicer ne gre verjeti, vedno pa skrivajo v sebi tudi kanček resnice. Bogata arhitektura, ki ima številne grbe, kaže, da je Ptujska Gora zares plemiška ustanova. Največkrat se ponovita dva grba: ptujski in celjski. Po sodbi zgodovinarjev je cerkev delo ptujskih grofov, ki so jim po poroki Valburge Celjske s Bernhardom III. Ptujskim priskočili na pomoč Celjani. Prav ta zakonski par je tudi upodobljen z grboma svojih rodovin pod Marijinim plaščem v oltarni podobi. Cerkev je bila zgrajena ob koncu 14. stoletja in v začetku 15. stoletja. Izjemno bogati in vplivni ustanovitelji so poskrbeli, da je bila zidana in opremljena kar se da razkošno. Ugledni slovenski poznavalec in umetnostni zgodovinar dr. Marijan Zadnikar, ki je napisal tudi posebno knjigo o tej cerkvi, pravi, da je Ptujska Gora ‘pesem slovenske gotike’.
 
Burna dogajanja, ki so sledila, so segla tudi na ta milostni kraj. Turki so večkrat pridrli sem in močno poškodovali cerkev, a so jo vselej znova verni popravili. Iz teh časovje ohranjena zgodba, da je Marija sama zavarovala Goro, ko jo je zagrnila v črn oblak inje turški roparji niso našli (od tod ime Črna gora). V tistih časih so cerkev obdali z močnim obzidjem in stolpi. Še danes je vidnih nekaj sledov. Za Turki so dolga leta v njej gospodarili protestanti. V času protireformacije pa so cerkev začeli upravljati jezuiti iz Leobna in takrat je božja pot zopet zacvetela kot v prvih časih. V duhu časa so jezuiti dodali lepo baročno opremo. Takrat so verjetno prenesli gotski relief, ki je prvotno stal nad glavnim vhodom v cerkev, v novi glavni oltar, kjer stoji še danes.

Od leta 1937, ko so prevzeli upravo očetje minoriti, ki v bližnjem Ptuju delujejo že prek 750 let, cerkev načrtno obnavljajo. Vsako leto dobiva nekaj tiste stare lepote, kot so jo zamislili prvotni graditelji in zaradi katerih sodi Ptujska Gora med naše najdragocenejše spomenike. To osrednje svetišče Marijinega češčenja v mariborski škofiji je moralo po vojni skozi svojsko preizkušnjo, saj je povojna komunistična oblast cerkev zaprla in sem prepovedala romanja. Toda teh tudi administrativne grožnje in prepovedi niso zatrle.

Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke

Informacije:

Župnijski urad matere Božje Ptujska Gora
Ptujska Gora 40
2323 Ptujska gora

Telefon: (02) 794 42 31

Dostop: z vozili.

Glavni shodi: Marijini prazniki.

[wpgmza id=”5″ marker=”145″ zoom=”11″]

Objave iz iste kategorije: