Doma Blog Obisk britanske kraljice v Ljubljani

Obisk britanske kraljice v Ljubljani

Seveda tudi pri www.kam.si nismo pozabili na obisk britanske kraljice v Sloveniji. Kraljica Elizabeta II. je danes dopoldan, s soprogom vojvodo Filipom Edinburškim, obiskala slovito kobilarno Lipica, kjer je v trajno last kot darilo prejela pravega lipicanca, 16. let starega konja Favory Canisso XXII. Njen soprog je za konja, ki je sicer slovenski prvak v dresurnem jahanju, izjavil da gre za "veličastno žival".

 

Ljubljana – Kraljica Elizabeta II. med radovedneži

 

Britanska kraljica na sprehodu v Ljubljani

 

Že opoldan se je mudila na obisku v glavnem mestu, kjer je na gradu v njeno čast slavnostno kosilo priredil trenutni britanski veleposlanik Tim Simmons. Izbranim gostom so postregli s postrvjo in divjačinskimi medaljoni. Na Ljubljanski grad se je odpeljala z vzpenjačo, družbo pa so ji delali izbranci, ki so se je kasneje pridružili tudi na kosilu in nekateri tudi na sprehodu po glavnem mestu.

 

Britanska kraljica Elizabeta II. in predsednik Danilo Turk

 

 Ljubljana je kraljico zelo toplo sprejela, na ulicah so se dolgo prej pričele zbirati množice radovednežev, ki so ob kraljičinem mimohodu navdušeno ploskale in mahale z zastavicami, kraljica pa se je sem ter tja pri komu tudi ustavila za trenutek ali dva. S šopkom rož v naročju in v spremstvu predsednika g. Danila Turka in župana občine Ljubljana Zorana Jankoviča se je po obisku Ljubljanskega gradu odpravila na sprehod prek Tromostovja in potem proti hotelu Union, kjer v času svoje obiska tudi biva.

 

Kraljica v Ljubljani pred hotelom Union

 

Kraljica je sicer prvič na obisku v Sloveniji. Kraljica je postala leta 1952, poleg britanskega kraljestva, pa je tudi kraljica Kanade, Nove Zelandije, Avstralije in še mnogih drugih držav, sicer pa ima tudi naziv voditeljica Commonwealtha, najvišja voditeljica anglikanske cerkve in še mnogo drugih.

Objave iz iste kategorije: