Doma Blog Ljubljanski Rotovž

Ljubljanski Rotovž

 

Po članku, v katerem sem opisala vodeni ogled  mestne hiše,  še nekaj malega o  zgodovini  stavbe.

Rotovž ali mestna hiša v Ljubljani, je bila zgrajena v 15. stoletju. Zaradi dotrajanosti, so prvotno zgradbo porušili. Med letoma 1717 in 1719 je mestno hišo delno pozidal stavbenik Gregor Maček, po načrtih Carla Martinuzzija. Stavba je do danes ohranila svojo baročno podobo, na pročelju stavbe pa se odraža tudi beneški vpliv.

Pri mestni hiši gre dejansko za tri stavbe, čeprav govorimo samo o eni. Prva stavba je na Ciril-Metodovem trgu 1. V njej so prostori Zgodovinskega arhiva Ljubljane in rdeča dvorana, ki je dobila ime po svojih rdeče oblazinjenih sedežih.

V osrednji stavbi, na Mestnem trgu 1, je notranji atrij z Narcisovim vodnjakom, velika sejna dvorana, prostori župana ter zelena dvorana, ki je bila včasih poročna, z znamenito umetnino "Štirje letni časi".

In še tretji del stavbe, na Mestnem trgu 2, kjer je restavracija Rotovž, v čigar prostorih potekajo tudi različne promocije in predstavitve.

Pred mestno hišo je izhodišče vodenih ogledov Ljubljane. Od tod vodi pot na Ljubljanski grad, od koder se odpira čudovit razgled na slovensko prestolnico.

Avtor:  Svetlana S.

Objave iz iste kategorije: