Doma Blog Srednjeveški dan v Ljubljani

Srednjeveški dan v Ljubljani

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 ljubljanski grad 122 20090617 1013581451 Srednjeveški dan v Ljubljani

Jutri, v nedeljo, 27. septembra 2009, med 10. in 18. uro, se bomo na Ljubljanskem gradu vrnili v srednji vek. Mini teater in KUD Sredina, bosta na grajskem griču uprizorila srednjeveški dan. Predstavili se bodo umetniki stare glasbe in mojstri igranja na stara glasbila iz Škofje Loke.

Na srednjeveškem dnevu, bo še najbolj zabavno za otroke, kajti priredili bodo številne ustvarjalne delavnice. Če omenim samo nekatere: kraljičina plesna delavnica, šivanje nakita, oblikovanje bakra, ali pa preizkus spretnosti v paževski šoli.

Rdeča nit srednjeveškega dneva na Ljubljanskem gradu bo znamenita pravljica Makalonca. To pravljico je naš pisatelj Fran Saleški Finžgar, v mladosti slišal od pastirjev v planinah in jo leta 1944 tudi zapisal. Zgodba o najmlajšem kraljevem sinu Petrusu, ki je šel v svet, da bi se preiskusil v različnih delih. Bil je spreten in priden delavec in na svoji poti je tudi marsikaj preživel, premagal težave in srečal tudi Makalonco, cesarjevo hči, ki mu je zelo ugajala.

Prav tako kot Petrus, se bodo tudi otroci na Ljubljanskem gradu, s pomočjo mentorjev, učili različnih spretnosti in o srednjem veku izvedeli marsikaj poučnega in zanimivega.

Objave iz iste kategorije: