Doma Blog Staro ljubljansko pristanišče

Staro ljubljansko pristanišče

 

blogi 420 ljubljana2 153 20090414 2075309142 Staro ljubljansko pristanišče

 

Breg je bil staro ljubljansko pristanišče, saj ga zgodovinski viri omenjajo že v 14. stoletju. Tu so pretovarjali blago in trgovali vse do 19. stoletja, ko je rečni promet zamenjala železnica. Breg se nahaja ob Ljubljanici, in sicer se razteza od Krakovega do Novega trga. Pred njim je Ljubljanski grad , za njim pa Plečnikove Križanke.  Tu se nahajajo palače, ki so bile last zelo pomembnih ljudi, ki so zaznamovali našo zgodovino.

Največja zgradba na Bregu je Zoisova palača, ki je bila zbirališče Zoisovega kroga razsvetljencev, med katerimi so bili dramatik Anton Tomaž Linhart, pesnik Valentin Vodnik, razsvetljenci Blaž Kumerdej, Janez Japelj in jezikoslovec Jernej Kopitar .

Naslednja je Codellijeva hiša v kateri je že od leta 1754, pa vse do današnjih dni, gostilna. Poleg sta še dve znameniti zgradbi, ki ju velja omeniti. Hiša na Bregu 12, kjer je bila leta 1829 ustanovljena Blasnikova tiskarna, v kateri so med ostalim tiskali tudi Poezije Franceta Prešerna, Kranjsko Čbelico in Bleiweisove novice. In še hiša na številki 10, ki je bila last Ivana Tavčarja , velikega pisatelja in ljubljanskega župana.

 

Objave iz iste kategorije: