Doma Blog Trnovska cerkev

Trnovska cerkev

blogi 420 img 0018 20081021 1310166689 Trnovska cerkev

 

Znamenita ljubljanska trnovska cerkev, kjer je veliki slovenski pesnik dr. France Prešeren prvič uzrl svojo veliko ljubezen Julijo Primic, stoji v ljubljanskem predmestju Trnovo. Pred cerkvijo je most čez reko Gradaščico, ki povezuje Trnovo in Krakovo. Most je podaljšek trga pred cerkvijo, narejen pa je po načrtih Jožeta Plečnika.

 

Prvotno trnovsko cerkev je leta 1753 zgradil arhitekt Candido Zulliani, ki je med drugim postavil tudi Schweigerjevo hišo na Starem trgu. Ker je bila cerkev premajhna, potrebe Trnovega pa čedalje večje, so v letih od 1854 do 1857 postavili današnjo cerkev. Sedanjo podobo pa je cerkev dobila po velikem ljubljanskem potresu leta 1895.

 

Iz stare cerkve se je ohranilo nekaj slik, med njimi slika sv. Janeza Krstnika, čigar ime cerkev tudi nosi. Freske v prezbiteriju so delo slovenskega slikarja in restavratorja Mateja Sternena. Nekaj notranje opreme pa je leta 1936 načrtoval tudi Jože Plečnik.

 

Dolga leta je bil župnik v trnovski cerkvi tudi pisatelj in duhovnik, Fran Saleški Finžgar. S Plečnikom sta bila dobra prijatelja, tako da je Finžgar celo dal odstraniti ograjo med cerkvenim dvoriščem in Plečnikovo hišo, ki stoji ob cerkvi.

Objave iz iste kategorije: