Doma Blog Grad Fužine

Grad Fužine

 

blogi 420 ljubljana 020 Grad Fužine

Poleg Ljubljanskega grada , ima Ljubljana še en čudovit grad na obrobju mesta ob reki Ljubljanici  stoji grad Fužine . Do njega se lahko pripeljemo z mestnim avtobusom številka 20, mimo dvorca Sela in na končni postaji izstopimo. Od tu je le par korakov do grada. 

Grad je med letoma 1528 in 1557, postavil Vid Khisl, ki je bil večkrat tudi ljubljanski župan. Oblika gradu je nepravilen pravokotnik s prostornim grajskim dvoriščem in štirimi obrambnimi stolpi na vogalih, kajti grad je bil postavljen kot utrdba za varovanje fužin, to je obrat za predelavo železa.

Skozi desetletja so se dejavnosti na gradu menjavale. Tu je bila steklarna in mlin za papir, proti koncu 19. stoletja so ob gradu postavili hidroelektrarno, pred drugo svetovno vojno je papirnica Vevče v gradu uredila stanovanja za svoje delavce, od leta 1990 pa grad upravlja Arhitekturni muzej Ljubljana, kjer ima svoj sedež.  Na ogled je stalna razstava z naslovom Arhitekt Jože Plečnik , prirejajo pa tudi občasne razstave s področja zgodovinske in sodobne arhitekture.

Objave iz iste kategorije: