Doma Blog V Tamar iz Planice

V Tamar iz Planice

   Tamar je priljubljena izletniška točka in ena lepših alpskih dolin. Do Tamarja se lahko pripeljete z avtomobilom ali kolesom, najbolje pa je, da v dolino preprosto pripešačite, sploh če je to cilj vaše poti.

Tamar - Triglavski narodni park 

 

Najenostavnejše je seveda parkirati v Planici in se v dolino Tamar odpraviti na približno eno uro dolgo pešačenje. Na poti je nekaj možnosti za odhode na bližnje vrhove (naprimer na Vršič, Grlo ali Slemenovo špico, v glavnem cca. 2 uri hoda), srečali pa boste tudi nekatere umetnine mimoidočih popotnikov, ki so pot prehodili pred vami. Slednje so največkrat napravljene iz večjih in manjših kamnov.

Tamar umetnost

 

V Tamar iz Planice vodita 2 poti. Ena je urejena gozdna pot, ki je samo pešpot, po drugi pa se lahko tako sprehajate ali vozite z avtomobilom. Parkirnino plačate že v Planici. Priporočam, da si izberete gozdno pot, ki je vzporedna z glavno cesto, če pa ste v Tamar namenjeni npr. z otroškim vozičkom, ste na glavno pot praktično obsojeni.

Tamar - planinski dom in kapela

V dolini Tamar vas najprej pričaka kapela Marije Pomagaj , takoj za njo pa seveda planinski dom, kjer pripravljajo dobre jedi in vas prijazno postrežejo. Tu se lahko spočijete, okrepčate, preoblečete ali posončite, če je vreme primerno. Priporočam tudi ogled izvira Save Dolinke pri slapu Nadiža v neposredni bližini.

Tamar slap Nadiza

 

Za kočo se pričnejo nove poti, ki vas peljejo visoko v gore, ki obkrožajo dolino Tamar. Od tod boste v lepem vremenu videli Ponco, Jalovec in Mojstrovko. Lahko pa se nanje tudi povzpnete. Od tod vodi tudi zelo zahtevna pot na Mangart (8 ur), skozi Mali kot na Jalovec (6 ur) ter Srednjo (3 ure in po) in Visoko Ponco (dobre 4 ure).

Pot v Tamar

 

Lepa pot od doma v Tamarju (1108 m) pelje tudi na Sleme (1815 m), mimo Erjavčeve koče na Vršič (1611 m), od tu pa lahko nadaljujete do koče pri izviru Soče (886 m) in pod Goličico (2101 m) končate izlet v Trenti (620 m) . Skupaj se odpravite 707 m navkreber in se potem na drugi strani spustite 1195 m. Pot bo popotniku vzela nekaj več kot 6 ur.

Tamar - Trenta

 

Objave iz iste kategorije: