Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Češnjice
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Češnjice

Natisni E-pošta

Župnijska cerkev Karmelske Matere božje

Češnjice
Za karmeličanski red velja pravilo: Karmel je ves marijanski. Znamenje te pripadnosti Mariji je poseben del redovnega oblačila, ki ga imenujemo škapulir. Ko so nastale tudi laiške karmeličanske bratovščine (že v 14. stoletju), so škapulir (kot ga poznamo sedaj: dve tablici na dveh vrvicah) začeli nositi tudi laiki. Te bratovščine so bile zelo razširjene povsod po svetu vse do drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Na Slovenskem je bila posebno sloveča in znana bratovščina Karmelske Matere božje na Češnjicah nad Blagovico. Češnjiška župnijska cerkev je posvečena Karmelski Materi božji, zato so tudi hribu, ki se na prisojni legi pod Rakitovcem (899 m) dviga smelo proti nebu, imenovali Karmelska gora. Češnjice so ena malih slovenskih vasic, ki prijetno presenetijo vsakega obiskovalca. Na grebenu med črnim grabnom, kjer drvijo danes reke tovornjakov in osebnih vozil prek Trojan z evropskega vzhoda na zahod in obratno, ter Tuhinjsko dolino so posejane številne hiše, vasi in zaselki, ki spadajo v to župnijo. Že ob pogledu na skrbno obdelana strma pobočja bo vsakdo vedel, da življenje tu ni lahko. Mnogi se še danes od tod izseljujejo, drugi pa vztrajajo in dajejo življenje sicer rajsko lepi naravi. Kot krona vsem tem krajem je češnjiška cerkev Karmelske Marije.

Prva cerkev na tem kraju se omenja že leta 1471. Bila je obdana z močnim obzidjem, da so se k njej pred Turki zatekli naši ljudje. Tod mimo je vodila znana srednjeveška pot na Štajersko in tudi Turki so drveli po njej, ko so plenili po Sloveniji. Danes tega vrveža ni, sem gor pa z blagovške smeri še vedno pelje slabo označena cesta. Le malo pod vrhom pridemo na tisto, ki se iz Tuhinjske doline (prav iz Šmartnega) pne k cerkvi. Ob lepem vremenu je od cerkve lep razgled: kot na dlani se vidi ljubljanski grad, velik del ljubljanske kotline in osrednjega hribovja naše domovine. Marsikakšna cerkev (Limbarska gora...) in vasica je od tod videti lepša kakor v resnici.

Za verne pa je tu še nekaj več. V sedanji farni cerkvi, ki je bila zgrajena sredi 18. stoletja in posvečena 20. julija 1755, kraljuje Karmelska Marija z Jezusom v naročju. Ta lepi kip v baročnem okolju oltarjev posebej zaživi. Vsa oprema v cerkvi še spominja na barok. Posebno pozornost bosta pritegnila stranska oltarja v ladijskih nišah, ki sta posvečena sv. Florijanu in sv. Družini. Krasijo ju slike mojstra Layerja. Štirje oltarji, nekoč jih je bilo s tistim v današnji spovedni kapeli celo pet, govorijo o božjepotni preteklosti kraja. O tem je zapisano: "Pobožno Ijudstvo spodbujeno po gorečih dušnih pastirjih je trumoma romalo na Češnjice. Sosednji duhovniki so vsak mesec na mlado nedeljo, prvo po mlaju, pripeljali svoje farane v procesiji na Češnjice." Takim romarjem je češenjski župnik blagoslavljal križe, svetinjice, rožne vence.

Po drugi svetovni vojni je bila bratovščina zatrta, zato pa so na željo škofa Antona Vovka zaživele pobožnosti, ko drugje niso smele. Velikanske procesije ljudi so se zgrinjale okrog Marije.

Dandanes je to le spomin, še vedno pa se zberejo mladi in stari, domačini in okoličani na nedeljo po prazniku Karmelske Matere božje in počastijo svojo zavetnico. To je osrednji romarski shod. Sredi julijske vročine se jim pridružite tudi vi, saj vrh gore zmeraj pihlja hladen vetrič.
Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke
Informacije:

Župnijski urad Češnjice 8, 1223 Blagovica.
Satelitska slika Češnjic in okolice.

Dostop:


z avtom do cerkve.

Glavni shod:


nedelja po godu Karmelske Matere božje (16.julij).

Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Gorenjska  Lukovica  nadškofija Ljubljana  romarska pot  sv. Mati božja 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008