Doma Svet Italija Je grad Miramar pravljica ali nočna mora?

Je grad Miramar pravljica ali nočna mora?

Grad Miramar in njegov čudovit vrt se nahaja ob Tržaškem zalivu in ponuja obiskovalcem slikovito okolje z obilico naravne lepote in bogate zgodovine. Poleg veličastnih razgledov in cesarskih sob, vode okrog gradu pa so morski rezervat. Vendar pa je za tem, kar lahko vidimo na prvi pogled, grad tudi poln skrivnosti, ki ga delajo lepega in hkrati kraj, kjer straši in bi se mu bilo treba izogniti.

Gradove že dolgo povezujemo s pravljicami, miti in legendami daljne preteklosti. Do današnjega dne, so gradovi glavna nastanitev v vseh vrstah zgodb. Mogočni in kraljevski, z videzom, ki obuja spomine na starodavne čase, gradovi tudi ko je minilo že stotine let, nikoli ne razočarajo in vedno očarajo obiskovalce.

Te zgradbe vas ponesejo nazaj v času, s svojimi vznemirljivimi in skrivnostnimi pojavami. Prav tako oddajajo neko edinstveno čarobno auro, nekateri od njih pa zlovešče vibracije. Grad Miramar je perfekten primer tega, čeprav je prelep, je tudi predmet mnogih nepojasnjenih zgodb.

Zgodnji začetki gradu Miramar

Dih jemajoč grad Miramar je bil zgrajen na ukaz avstrijskega nadvojvode, Maximiliana I. Habsburško-Lotarinškega. Maximilian si je želel domovanja, ki bi ga delil s svojo ženo, Šarloto Belgijsko. Grad spominja na španske gradove s pogledom na Atlantik. Zaradi tega so ga poimenovali Miramare, špansko mirar el mar, kar pomeni pogled na morje.

Zgodovina gradu Miramar ima korenine, ki segajo v leto 1885
Grad Miramare še vedno ostaja ena ključnih turističnih destinacij v Trstu

Zgodovina gradu Miramar ima korenine, ki segajo v leto 1885, ko je Maximilian zaželel, da mu zgradijo grad blizu zaliva Grignano.

Dela so se pričela naslednje leto in projekt je bil zaupan arhitektu Carlu Junkerju. Na začetku Maximilian ni bil ravno navdušen nad njim, tako da je prosil za druge skice arhitekta Giovanija Berlama. V očeh nadvojvode so bile te skice veliko boljše, čeprav je končni projekt še vedno ostal Junkerjev.

Ta grad ima stil, ki je mogočno novoveški. Je odsev eklektičnega stila tiste dobe, v kombinaciji z renesančnimi, srednjeveškimi in gotskimi elementi. Sprva je je imel mezanin in tri nadstropja. Leto 1859 je nadvojvoda izgubil svoje mesto kot guverner Lombardsko-Venetske kraljevine in se je preselil v grad s svojo drago ženo. Čez čas je odšel v Brazilijo in izkoristil priložnost, da je nabral in katalogiziral vse rastline, ki krasijo grajski vrt.

Potem se je Maximilian vrnil na svoj ljubljeni dom. Leta 1884 se je odločil spet oditi, ampak tokrat s svojo ženo Šarloto. Odpotovala sta v Mexico. Par je preživel mnoga srečna leta v gradu Miramar, vse do Maximilianove smrti v Queretaru.

Žal, to ni bila edina tragedija, ki se je dogodila plemeniti družini. Nedolgo zatem, ko je umrl njen ljubljeni mož, je Šarlota začela kazati jasne znake mentalne neuravnovešenosti in izgubila pamet. Za neklaj časa se je zaklenila v grad, kasneje pa se je vrnila v Belgijo. Med tem časom je bil dokončan še en del gradu.

Prekletstva in zgodbe o duhovih v gradu Miramar

Šarloto je prevzela zaslepujoča jeza. Potem ko je izgubila svojega ljubljenega dragega moža je preklela celoten grad in vsakogar, ki je bival tam. Kar je še bolj zanimivo, je da je prekletstvo res terjalo tudi žrtve, ki so umrle usodne smrti za zidovi tega krasnega, a neusmiljenega kraja.

Po Maximilianu je nadvojvoda Franz Ferdinand Avstrijski bil žrtev nasilne smrti v razvpitem Sarajevskem atentatu, ki je bil povod za začetek prve svetovne vojne.

Grad Miramare leži v tržaškem zalivu
Grad Miramar se po italijansko imenuje Castello di Miramare

Grad je potem padel v roke Amedeja Savojskega, vojvoda d’Aoste. Tudi on je umrl med drugo svetovno vojno, potem ko so ga prisilno odvedli v koncentracijsko taborišče. Enaka usoda je doletela ameriškega generala Charlesa Moora, ki je umrl med korejsko vojno. Vernice Musgrave Mac Fadden, njegov sodelavec, je prav tako izginil. Umrl je v avtomobilski nesreči, ko se je peljal proti Lavornu, da bi se potem vrnil v Ameriko.

Temu je sledil še avstrijski politik Friedrich Rainer, ki je bival v gradu med vojno. Partizani so ga brutalno ubili.

Začarani obiskovalci in prijazni duhovi

Med vsemi temi smrtmi, kot iz nočne more, izstopa ena posebna zgodba, ki nariše nasmeh na obraze mnogih turistov, ki so si ogledali grad Miramar. Polkovnik Bowman iz Nove Zelandije, ki je bil vraževeren, bolj kot si lahko predstavljate, je verjel v prekletstvo in krvavo legendo. Zaradi tega je rajši spal v šotoru postavljenem v grajskem parku. Tako si je rešil življenje, navkljub prekletstvu.

Video: Grad Miramar, Italija

Obstaja še ena legenda, ki je povezana s tem pravljičnim, a mračnim dvorcem. Ta pravi, da duhova Maximiliana in Šarlote še vedno strašita za zidovi gradu. Vendar zaradi Maximilianove predanosti gradnji gradu, lažje verjamemo, da bi Maximilian bil bolj naklonjen uživanju v miru in spokojnosti svojega gradu.

Ampak navsezadnje, kljub vsem zgodbam o duhovih in prekletstvih, ne moremo zanikati, da grad Miramar vseeno ostaja ena glavnih zanimivosti v Trstu, preplavljena domačimi in tujimi turisti. Kljub številnim smrtim, ki so se zgodile grajskim prebivalcem, nikoli ni izgubil svojega šarma, ta se skozi stoletja ni niti malo zmanjšal. Če ste veliki oboževalci gradov, skrivnosti, prekletstev in podobnega, potem je čas, da obiščete grad Miramar v Italiji in če boste imeli srečo, morda celo naletite na kakšno prikazen. Ali pa ne!

Veliki kitajski zid

Veliki kitajski zid – pravila in prepovedi

Veliki kitajski zid se razprostira na razdalji 20.000 kilometrov od puščave Gobi na zahodu do Rumenega morja na vzhodu. To je najdaljši zid in tudi ena najbolj znanih znamenitosti na svetu.

Objave iz iste kategorije: