Doma Svet Evropa Osupljive švicarske vasi, ki jih morate videti, da bi verjeli

Osupljive švicarske vasi, ki jih morate videti, da bi verjeli

Danes si bolj kot kdaj koli prej vsakdo zasluži obisk sanjske destinacije, kjer se lahko blaženo izgubi. In ko gre za sanjske destinacije, nič ne more preseči Švice in njenih prikupnih vasi in mest. 

V nadaljevanju je predstavljenih le nekaj najbolj očarljivih švicarskih vasic, ki jih morate obiskati in videti, da boste verjeli:

Adelboden

Adelboden leži v Bernskih Alpah in je ena najbolj priljubljenih alpskih vasi v državi. Adelboden je znana smučarska destinacija v zimskih mesecih, saj vsako leto januarja gosti svetovni pokal v smučanju FIS in ima impresivne smučarske terene v dolžini 53 kilometrov, ki so odlični za smučanje, sankanje in deskanje na snegu. 

V poletnih mesecih vas obiskovalcem ponuja tudi več dejavnosti, vključno z gorskim kolesarjenjem, pohodništvom in vožnjo s kolesom Trotti po utrjenih gorskih poteh. Alpsko območje v okolici vasi ponuja obsežno mrežo pohodniških poti za vse starosti in sposobnosti, vključno z znamenito potjo Vogellisi, namenjeno družinam in otrokom, ter pohodom, ki vas bo popeljal na vrh veličastnega slapa Engstligenalp.

Adelboden
Adelboden je kraj v Švici, kjer prebivalci živijo predvsem od kmetijstva in turizma

Po dnevu dihanja svežega in pomlajevalnega gorskega zraka lahko obiskovalci preživijo čas v eni od številnih kavarn ali restavracij na očarljivi glavni ulici v vasi Dorf. Tam ne zamudite priložnosti, da si privoščite slasten sadni kolač ali apero in mu sledite s tradicionalno alpsko večerjo raclette ali sirovim fondijem. 

Do Adelbodna je zelo enostavno priti, saj je iz švicarske prestolnice Bern oddaljen le 90 minut vožnje z avtobusom in vlakom. 

Champex-Lac

Švica premore tudi majhno mestece Champex-Lac, ki se nahaja v osupljivi dolini Val D’Arpette, ima le 500 stalnih prebivalcev, vendar je trenutno priljubljeno med obiskovalci, ki poleti prihajajo na čudovite pohode, pozimi na fantastično smučanje in vse leto uživajo v slikovitih razgledih. 

Odlični čas za obisk te švicarske vasi je odvisen od dejavnosti, ki jih nameravate izvajati. Pozimi se Champex-Lac spremeni v čudovito smučarsko središče za tek na smučeh in spust ter drsanje po čudovitem ledu, ki se zrcali v jezerski vodi.

champex lac svica Osupljive švicarske vasi, ki jih morate videti, da bi verjeli
Jezero Champex je glavna znamenitost švicarske vasice Champex-Lac

Jesen in pomlad sta tukaj najtišja obdobja v letu, čeprav je prehod med tema sezonama morda nekoliko težje napovedati, zato je najbolje, da ste vedno odprti za vse dejavnosti, ki so primerne vremenu. 

Ko nastopi poletna sezona, Champex-Lac postane fenomenalna pohodniška destinacija in je ena od najpomembnejših etap izjemne poti Tour do Mont Blanc, 105-kilometrskega pohoda okoli gore, ki velja za enega največjih pohodov na svetu. 

V vasi je tudi zanimiva izbira odličnih restavracij, kot je priznana restavracija La Table du Glacier, kjer se lahko med uživanjem v okusnih lokalnih specialitetah prepustite čudovitemu razgledu na gore. 

Gimmelwald

Gimmelwald je vasica v dolini Lauterbrunnen, ki jo navadno zamenjujejo za obiskano mesto Grindelwald in si zasluži biti na vrhu seznama, če iščete destinacije, ki so izven ustaljenih poti.

To je gorski dragulj, ki je natanko takšen, kot si ga predstavljamo, ko govorimo o čudovitih švicarskih vaseh: odmaknjen, brez prometa in naravnost čudovit. Gimmelwald je majhna vasica, ki leži na pobočju pečine in je kot nalašč za zadrževanje, dnevne pohode ali preprosto klepet z domačini. Tu lahko preživite cel dan, ko ure in ure sedite samo zato, da bi se razgledovali na okoliške veličastne vrhove, travnike in zelene doline.

Gimmelwald je najbolj presenetljiva vas v Švici – edinstvena tradicionalna švicarska vas

Ker je Gimmeldwald le pol ure vožnje z vlakom ali avtom južno od Interlakena, večina obiskovalcev prihaja sem na pohode. Tu boste našli več zahtevnih poti s čudovito pokrajino in neverjetnimi razgledi, vključno z bližnjo goro Jungfrau. 

Če si želite več vznemirjenja, se lahko zapeljete z gondolo, ki vas popelje na 10.000 metrov visok vrh Schilthorn, ki se dviga nad okolico. Iz Gimmelwalda se vkrcajte na vzpenjačo LSMS ali Luftseilbahn Stechelberg-Mürren-Schilthorn in se pred vožnjo z žičnico, ki vas bo popeljala na vrh, priključite v Murrenu. 

Ko prispete na vrh, tam ostanite nekaj časa in si privoščite kosilo ali popijte skodelico kave v slikoviti in zabavni vrtljivi restavraciji Piz Gloria. 

Interlaken

Interlaken je majhno mestece, ki leži na ozkem kopnem ob reki Aare. Po svojem imenu sodeč leži med dvema slikovitima jezeroma, Brienzovim na vzhodu in Thunskim na zahodu. 

Interlaken, ki se je prvotno razvil okoli samostana Interlaken iz 12.th stoletja, je danes tradicionalno švicarsko letovišče in priljubljena destinacija v središču švicarskih Alp. Zaradi svoje strateške lege je z obeh mestnih železniških postaj glavno izhodišče v bližnje gore. 

Če ste vedno sanjali o obisku tradicionalnega evropskega božičnega sejma, a niste vedeli, kam bi se odpravili, imate srečo, saj je Interlaken eno najboljših mest z božičnimi sejmi v državi. 

Prav tako je pravi raj na zemlji za vse navdušence na prostem, saj omogoča tek na smučeh in spust, planinarjenje in pohodništvo ter številne aktivnosti, ki vam bodo zagotovo prinesle želeni adrenalin. 

Ob jezerih so speljane poti v smeri vzhod-zahod, medtem ko vas bo južna pot pripeljala do priljubljenih gorskih središč v višjih gorah, vključno z Jungfrauom in Eigerjem. 

V regiji se govori švicarsko-nemško narečje, ki je lahko nekoliko okorno tudi za ljudi, ki tekoče govorijo nemško. Vas Interlaken, ki je verjetno še bolj razkošna od preostalih švicarskih gorskih vasi, je popolna kombinacija čudovitih tradicionalnih hiš iz hlodov in restavracij, trgovin in stavb v svetlih barvah, ki jih obdajajo zasnežene gore, gorski travniki in zeleni gozdovi. 

Zermatt 

Zermatt je majhno letovišče v kantonu Valais, ki ga obkrožajo prostrane naravne lepote. Tu se nahajajo nekateri najvišji švicarski vrhovi, ki se razprostirajo nad mestom, ter majhna alpska jezera in razprostranjeni ledeniki, zato vas med obiskom čakajo številne osupljive pokrajine, ki jih lahko občudujete. 

Edinstvena gora Matterhorn je verjetno najlepši pogled, ki ga lahko občudujete z več krajev v okolici in v mestu. Slikovito naravno okolje Zermatta še dodatno poudarjajo tradicionalne lesene brunarice, ki jih krasijo cvetlično okrašene terase na ulicah. 

Katero od teh čudaških švicarskih vasic bi radi najprej videli, da bi verjeli? 

Objave iz iste kategorije: