Doma Svet Avstrija Nasveti, ki si jih morate zapomniti med potovanjem na Dunaj

Nasveti, ki si jih morate zapomniti med potovanjem na Dunaj

Ali nameravate kmalu obiskati Wien ali Dunaj?

Avstrija je čudovita v številnih pogledih, Dunaj pa je pogosto najboljši kraj za začetek potovanja po Avstriji. Toda preden boste navdušeni spakirali kovčke in rezervirali let, morate najprej vedeti nekaj stvari, ki vam bodo zagotovile nemoteno in uspešno potovanje.

Kdaj je najboljši čas za obisk?

Ker je podnebje na Dunaju celinsko, je lahko mesto Dunaj v poletnih mesecih vroče, pozimi pa hladno. Če si Dunaj ogledate, ko pade jesensko listje, ko vse prekrije sneg ali ko poletno sonce osvetli celotno mesto, lahko pričakujete neverjetno in edinstveno doživetje.           

Park in palača Schoenbrunn na Dunaju, Avstriji
Park in palača Schoenbrunn na Dunaju, Avstriji

Pozimi je odprt božični sejem, ki vas bo ogrel z vročim rdečim vinom in lučkami. Poleti lahko nekaj časa preživite tudi na terasah ali v živahnih parkih ob osvežilni pijači.                                                                                                                                                                 

Kako priti na Dunaj

Avstrija je zaradi svoje lege v Srednji Evropi dostopna na veliko različnih načinov. Najlažji in najhitrejši način potovanja je letenje, saj imajo letalske družbe United in Austrian neposredne lete iz Združenih držav, medtem ko družbe Jet2, EasyJet in Ryanair ponujajo neposredne lete iz Združenega kraljestva.

Nasveti za obisk Dunaja, Avstrija

Ob prihodu na letališče lahko izberete Uber ali taksi, ki vas bo odpeljal naravnost v hotel. Odpravite se lahko tudi do železniške postaje v spodnjem nadstropju letališkega terminala, kjer lahko ujamete vlak, ki vas bo odpeljal v središče mesta. 

Če nameravate potovati po Evropi, lahko iz Prage, Budimpešte in Bratislave zlahka sedete na vlak ali skočite na avtobus iz več bližnjih mest, najbolj znana potovalna pot pa je iz Budimpešte.

Najboljši način za premikanje po Dunaju 

Potovanje na Dunaj in po njem je hitro in preprosto. Vendar si lahko po vseh teh dolgih sprehodih in okušanju dobrot te avstrijske prestolnice vedno odpočijete z uporabo javnega prevoza. 

Tramvaji in avtobusi vozijo od jutra do večera, tako da se lahko hitro in enostavno premikate po okolici. Po polnoči se lahko še vedno vozite s posebnimi nočnimi avtobusi, ki vozijo po glavnih ulicah v središču mesta. 

Tramvaj na Dunaju
Tramvaj je eno najboljših prevoznih sredstev na Dunaju

Tudi postaje podzemne železnice so čiste, na njih ni gneče in vse je jasno označeno. Lahko ste prepričani, da vas nihče ne bo potiskal samo zato, da bi vstopil v podzemno železnico pred vami. Proste sedeže lahko najdete takoj in vam ni treba hiteti. 

Tudi taksiji so na Dunaju cenovno zelo ugodni, čeprav jih je na ulici skoraj nemogoče ujeti. Zato je običajno, da taksi pokličete v hotelu ali restavraciji, lahko pa poiščete tudi posebna območja za taksije, kjer vas čakajo. 

Kje lahko ostanete na Dunaju?

Dunaj sestavlja več okrožij, ki so dokaj zaprta, zato lahko brez težav dostopate do različnih znamenitosti. Pri iskanju odličnega prenočišča se vam ni treba obremenjevati, saj lahko izbirate med številnimi možnostmi. 

Za ljubitelje zgodovinskih znamenitosti 

Če želite biti v središču mesta, je najboljša izbira okrožje 1, ki je le streljaj oddaljeno od glavnih znamenitosti, kot so Stephansdom, Graben in palača Hofburg. 

Za ljubitelje zunanjih površin 

Park Prater se nahaja v okrožju 2 in je kot nalašč za sprehode, s katerimi boste zgoreli ob okusni hrani, ki jo lahko tu pojeste. 

Za ljubitelje nakupovanja 

Okrožji 6 in 7 sta vedno glavni okrožji za ljudi, ki iščejo največjo dunajsko nakupovalno ulico z različnimi restavracijami. To je še en izjemen kraj, kjer lahko bivate, saj je tudi okrožje 1 v peš razdalji od več območij, s tramvajem in podzemno železnico pa se zlahka povežete z zgodovinskim središčem.

Za ljubitelje opere in gledališča 

Okrožji 3 in 4 sta nedvomno najboljši okrožji, v katerih lahko bivate. V bližini so številne znamenitosti, kot so Naschmarkt, Stadtpark, Belvedere ter večina opernih hiš in gledališč v mestu. 

To je tudi neposredno pod okrožjem 1, kar pomeni, da je hotel tukaj odlična izbira, če želite biti blizu znamenitosti in ne želite bivati v turističnih krajih. To je tudi najboljši kraj za bivanje pozimi, saj se palača Belvedere spremeni v bleščečo božično vas. 

Kaj jesti na Dunaju?

Ko ste vse te ure preživeli na prostem, si zaslužite hiter in okusen odmor, da poskusite nekaj najbolj neverjetnih avstrijskih jedi. 

Ne zamudite priložnosti, da poskusite dunajsko kavo Wiener Melange. To je vrsta espressa z mlečno peno in parnim mlinom, ki ga lahko kombinirate z dunajskim zrezkom, priljubljeno lokalno jedjo, ki jo lahko jeste s teletino ali svinjino. Prav tako si privoščite požirek lokalnega piva in si privoščite odprte sendviče, ki jih lahko najdete v mestnih kavarnah. Izkoristite priložnost in poskusite slastno torto Torte, ki je na voljo v hotelu Imperial Vienna in številnih kavarnah.

Upoštevajte le, da številne restavracije na tem območju sprejemajo le gotovino, zato se ne zanašajte le na svoje kartice. Če želite, lahko pustite tudi napitnino. Čeprav se to ne pričakuje, ljudje to vseeno cenijo. 

Če si med počitnicami na Dunaju raje sami pripravljate hrano, imejte v mislih, da je večina trgovin z živili na tem območju ob nedeljah zaprta. Zato je pomembno, da se pred tem dnem založite s potrebnimi živili. 

Dunaj je nedvomno čudovito mesto, saj ponuja vse za vsakogar. Zapomnite si te nasvete za najbolj nepozabno potovanje na Dunaj!

Objave iz iste kategorije: