Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Mirenski Grad
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Mirenski Grad

Natisni E-pošta

Samostanska cerkev Žalostne Matere božje

Mirenski Grad
Jezus se je umaknil na samoten kraj in molil - teh besed se spomnimo, ko se iz gosto naseljene goriške ravnice ob kapelicah križevega pota začnemo dvigati k svetišču Žalostne Matere božje na Gradu. To je prava duhovna oaza sredi vrveža na meji, ki velja za eno najbolj prehodnih.

Morda bo kdo ugovarjal, češ, saj Mirenski Grad sploh ni tako malo znana božja pot. Tu se zbirajo pastoralni delavci iz vseh treh škofij in zamejstva, verni prihajajo sem na duhovno poglabljanje in redovniki ter redovnice ob usmiljenkah in lazaristih, ki tu domujejo, poglabljajo svoj poklic. Prav to nas spodbuja, da se tudi mi odpravimo na ta otok molitve, premišljevanja in zapojemo: "Duša, le pojdi z mano..."

Da je ta kraj že gotovo 500 let blagoslovljen z molitvijo, povedo zgodovinarji. Dokument iz leta 1488 pripoveduje o Marijini cerkvi, ki so ji v preteklosti rekli "naša Gospa pod Krasom". Zaradi izjemne naravne lege so si celo puščavniki izbrali ta kraj za svoje asketsko življenje po pravilih svetega Avguština (v letih 1700 do 1756). Če bi hoteli spregovoriti o gradbeni zgodovini po teh letih, pa bi potrebovali veliko prostora. Omenimo le, da nobena, ne prva niti ne druga svetovna vojna Gradu nista prizanesli. Zato pa je z obnovami, posebno po letu 1955 do danes, cerkev zableščala kot krona vrh hriba. Umetniško jo je najbolj obogatil Tone Kralj s kipom Žalostne Marije v glavnem oltarju, skrivnostmi rožnega venca in najbolj privlačnim križevim potom, ki velja za enega najlepših na Slovenskem, v stranskih ladjah. V njem je ta umetnik, ki je okrasil primorske cerkve od Višarij do obale, izpovedal svoje doživljanje Gospodovega trpljenja. Še posebej pa tudi k zunanji pobožnosti spodbujajo kapelice križevega pota, ki od vznožja Gradu spremljajo romarje. S posebno tehniko (grafitto) je prizore v njih naredil slikar Lojze Čemažar leta 1986. V vsakem prikazanem dogodku je prostor za tistega, ki premišljuje in moli ob poti.

Tradicionalnih romanj, ki jih omenjajo zgodovinski dokumenti, ko se je pri "naši Gospe pod Krasom" zbralo na tisoče romarjev, ni več. Ohranil se je romarski shod na "kvatrnico" (jesensko kvatrno nedeljo). Lepo je na cvetno nedeljo, ko se odpravi procesija od vznožja hriba k cerkvi. Lepa so pevska srečanja pa božičnice in še kaj. Najlepše pa je vedno takrat, ko se človek z molitvijo poda od kapelice do kapelice prek svetih stopnic k Tolažnici žalostnih, ki je bila v tolikerih življenjskih stiskah upanje našim primorskim bratom in sestram.
Za tiste, ki že poznajo Grad, pa najbolj k duhovni ubranosti pripomore misel na sestre usmiljenke, ki tu preživljajo večer svojega skritega, a polnega življenja. Po postajah križevega pota, ki so ga prehodile širom nekdanje Jugoslavije v službi bolnim in trpečim, so prišle v družbo Nje, ki ima v naročju mrtvega Sina. Tu čakajo na svoje srečanje z Njim, ki so mu vdano služile vse življenje. Z njihovo prisotnostjo je Grad najbogatejša romarska cerkev.
Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke
Informacije:

Samostan lazaristov, 5291 Miren 216.
Satelitska slika Mirenskega Grada in okolice.

Dostop:


z vozili do cerkve.

Glavni romarski shod:


kvatrnica (jesenska kvatrna nedelja).

Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Miren - Kostanjevica  Primorska  romarska pot  sv. Žalostna Mati božja  škofija Koper 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008