Doma Blog Pogačarjev trg

Pogačarjev trg

blogi 420 ljubljana 223 20090417 1173619169 Pogačarjev trg

Ko se s Prešernovega trga odpravimo čez Plečnikovo Tromostovje, zavijemo na levo in se po približno stotih metrih znajdemo na Pogačarjevem trgu. Nekoč so bili na tem mestu hlevi in gospodarska poslopja, ki so segala od škofije do semenišča. Ko so jih podrli, je v šestdesetih letih 19. stoletja nastal Pogačarjev trg. Obdajajo ga same pomembne zgradbe: kresija, stolnica sv. Nikolaja in škofijska palača ter semenišče in ob Ljubljanici Plečnikove tržnice.

Na prostoru, kjer stoji danes kresija je že v 14. stoletju stala bolnišnica s cerkvijo sv. Elizabete v kateri je pridigal slovenski protestantski duhovnik in pisec prvih knjig v slovenskem jeziku Primož Trubar .

Tako kot na Vodnikovem trgu , je tudi na Pogačarjevem trgu ljubljanska tržnica , vendar se na tukajšnjih ličnih lesenih stojnicah prodaja ekološko pridelana hrana in pa izdelki domače in umetne obrti. Čez celo leto pa se na Pogačarjevem trgu odvijajo različne tematske sejemske prireditve, kot je dan suhe robe, eko praznik, dan domače obrti in še mnoge druge.

Objave iz iste kategorije: