Doma Blog Primož Trubar

Primož Trubar

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 ljubljana2 11222 Primož Trubar

Na današnji dan, 9. junija 1508. se je, na Raščici pri Velikih Laščah na Dolenjskem, rodil Primož Trubar , začetnik slovenske književnosti, pisec prve knjige v slovenskem jeziku in protestantski duhovnik. Danes je Trubarjeva domačija urejena in obnovljena za številne obiskovalce. Umrl je 28. junija 1586. po dolgem, pestrem in ustvarjalnem življenu v Derendingenu, v Nemčiji.

Primož Trubar se je rodil v družini mlinarja in turjaškega podložnika, ki je bil z graščaki z gradu Turjak, v dobrih odnosih. Že z dvanajstim letom je odšel od doma, da bi se izobrazil za duhovnika. Šolal se je v različnih krajih, odločilno zanj pa je bilo šolanje v Trstu, kjer ga je pod svojo zaščito vzel humanist in tržaški škof Bonomo, ki mu je bil v veliko pomoč.

Služboval je v Laškem , Ljubljani in Trstu ter se kmalu priključil protestantizmu. Kot protestantski pridigar je služboval v različnih nemških mestih.

Ker je hotel, »naše ubogo, preprosto, dobrosrčno slovensko ljudstvo«, kot je sam govoril o svojih rojakih, izobraziti je napisal Katekizem, to je razlaga najvažnejših naukov protestantske vere in Abecednik, da bi se »lubi« Slovenci hitreje naučili brati.

Objave iz iste kategorije: