Doma Blog Ivan Grohar

Ivan Grohar

 

blogi 420 tr%C5%BEa%C5%A1ki zaliv 324 Ivan Grohar

Ivan Grohar, slovenski slikar je bil rojen 15. junija 1867 v Spodnji Sorici, v današnji občini Železniki na Gorenjskem, v bajtarski družini. Umrl je na današnji dan, 19. aprila 1911 v Ljubljani, za posledicami jetike.

Že zelo zgodaj je pokazal nadarjenost za slikarstvo, zato je bil nekaj časa vajenec v različnih slikarskih delavnicah, leta 1892 pa je začel obiskovati Deželno risarsko šolo v Gradcu .

Kljub veliki slikarski nadarjenosti in izjemnih slikarskih delih, ki jih je ustvaril pa je, mirni in redkobesedni Ivan Grohar, živel v revščini in pomanjkanju.

Pot ga je vodila tudi na Dunaj, kjer je v okviru kluba Sava, z ostalimi slovenskimi impresionisti, med katerimi tudi Rihard Jakopič, Matija Jama in še nekateri, sodeloval na razstavi, ki je imela zelo velik uspeh.

Ivan Grohar je naslikal približno 260 slik. Imel je slikarski atelje v Škofji Loki , slikal in razstavljal pa je v različnih krajih, od Devina v Italiji, Postojni, Londonu, Sofiji, na Poljskem pa do Beograda. Njegovo najbolj poznano delo je Sejalec iz leta 1907, ki upodablja kmeta, ki seje upanje v lepše življenje.

Objave iz iste kategorije: