Doma Svet Italija Trst

Trst

Mesto Trst leži v severovzhodni Italiji na meji s Slovenijo. To pristaniško mesto je bilo od nekdaj stičišče pomembnih trgovskih poti in kulturnega dogajanja. V mesto so radi zahajali tudi umetniki in pisatelji, kot je bil James Joyce, Italo Svevo in Umberto Saba. 

V svoji skoraj dva tisoč letni zgodovini se je Trst večkrat preoblikoval. V enem obdobju je bil to kraj Napoleonove okupacije, v drugem neodvisna mestna država, največji razcvet pa je mesto doživelo v obdobju od 1818 do 1867, ko je bilo pod Avstro-Ogrsko oblastjo.

Kaj obiskati v Trstu

V obdobju avstro-ogrskega cesarstva je Trst postal eno izmed najbolj cvetočih in prometnih sredozemskih morskih pristanišč, pa tudi središče literature in glasbe. Iz tega obdobja se je ohranilo mnogo čudovite arhitekture, ki še danes bogati mesto v svojem modernem in neoklasicističnem slogu. 

Tržaško narečje in slovenska manjšina 

Zaradi bližine Slovenije in povezanosti z državo v preteklih stoletjih, se je v Furlaniji in Julijski krajini, posebno pa ob predelih ob meji in v Trstu, razvilo tržaško narečje. Na območjih slovenske manjšine v Italiji pa je uveljavljen slovenski jezik. 

Trst
Trst, Italija

Medtem ko je središče Trsta izrazito urbanizirano, se v vaseh na obrobju Trsta še vedno naseljuje slovensko govoreča manjšina. Te vasice so predsvem Sgonico (Zgonik), Monrupino (Repentabor), Duino (Devin Nabrežina), Basovizza (Bazovica) in San Pelagio (Šempolaj). 

Veliki kanal z največjo tržaško cerkvijo

Severno od Trga Unità se nahaja Veliki kanal, kjer je bilo leta 1765 zgrajeno dolgo pristanišče in mandrač. Danes se ob mandraču nahajajo številne tržaške kavarne, nekoč pa je bil ta del Trsta priljubljena sprehajalna pot Jamesa Joyca, ki je v mestu živel od leta 1904 do 1915. Njegov spomenik stoji na glavnem mostu čez Veliki kanal.

Veliki kanal - Trst
Veliki kanal v Trstu se najaha v samem centru mesta

Na koncu mandrača se nahaja veliki trg Svetega Antonija, nad trgom pa stoji največja tržaška cerkev, posvečena zavetniku Antonu oziroma Antoniju. Zgrajena je bila leta 1868, njena arhitektura pa spominja na cerkve v bizantinskem slogu. Skupaj s freskami in slikami so v notranjosti cerkve na voljo za ogled štiri ruske ikone iz zgodnjega 19. stoletja, ki so prekrite z zlatom in srebrom. 

Grad svetega Justa in rimski teater

Castello di San Giusto oziroma Grad svetega Justa so zgradili Habsburžani v 17. stoletju, zato da bi okrepili srednjeveško beneško trdnjavo, ki bi nadomestila prejšnje rimske utrdbe. Pot do gradu na grajskem hribu poteka tudi čez leseni most in ozek jarek. Iz vrha gradu je mogoče videti celoten Trst, Tržaški zaliv in okoliške hribe. V notranjosti gradu pa so razstavljena srednjeveška orožja in drugi predmeti. V Lapidariju pa je razstavljenih 130 rimskih kamnitih najdb iz mesta, vključno s kipi iz rimskega teatra.

Grad svetega Justa, Trst
Grad svetega Justa ali Castello di San Giusto v Trstu

Rimski teater se nahaja jugovzhodno od trga Unità, pod gričem svetega Justa. Kamnito gledališče so zgradili Rimljani v prvem stoletju, ko so zasedli takratno mesto Trst po naročilu cesarja Oktavija. 

Trg Zedinjene Italije

Trg Zedinjene Italije, Trst
Trg Zedinjene Italije ali Piazza Unità d’Italia v Trstu

Trg Zedinjene Italije oziroma Piazza Unità d’Italia ostaja simbol moči pristaniškega mesta in hkrati predstavlja enega izmed največjih trgov v Italiji. Trg z neverjetno arhitekturo in urbanizmom avstro-ogrskega cesarstva so zgradili v 18. stoletju. Zgraditi ga je dala Marija Terezija, ki se je zavedala, da je Trst najpomembnejše pristanišče Habsburškega cesarstva. 

Tržaško pristanišče

Tržaško pristanišče je največje pristanišče na severnem Jadranskem morju. Obod luke se širi skoraj skozi vse mesto in obsega tudi zaporedja večjih trgov in velikega kanala. Pristanišče je razdeljeno na pet delov. Med njimi so tudi deli s pomoli, kot je Franco Vecchio ali stari del pristanišča ter Franco Nuovo ali novi del pristanišča.

Pristanišče v Trstu

Ob pristanišču je več turističnih zanimivosti, vključno z akvarijem, železniškim muzejem in pomorskim muzejem. Za obiskovalce mesta Trst pa je najbolj zanimiv glavni pomol Audace, ki sega več kot 250 metrov v morje in nudi čudovite razglede na mesto.  

Mestni muzej Rižarna

V današnjem mestnem muzeju Rižarna, kjer so pred drugo svetovno vojno luščili riž, so ohranjeni številni spomini, dokumentacija in arhivi, ki spominjajo na grozote nacistične okupacije Trsta, saj so rižarno leta 1943 spremenili v edino uničevalno taborišče v Italiji.

Mestni muzej Rižarna, Trst
Mestni muzej Rižarna v Trstu

Še danes so v muzeju ohranjene podobe taboriščnih celic, krematorija in zasežene lastnine judovskih družin iz Italije, Hrvaške in Slovenije. 

Grad Miramar

Grad Miramar oziroma Castello di Miramare, kar v prevodu pomeni pogled na morje, sedi med pečinami in nad morjem, oddaljen od Trsta le šest kilometrov. Avstrijski nadvodja Maksimiljan je romantičen grad ob morju dal zgraditi med leti 1855 in 1860.

Grad Miramar v Trstu

V notranjosti gradu je urejena muzejska zbirka takratnih plemiških predmetov, sobane, razkošna jedilnica in portreti. Ob gradu navzgor poteka potka, ki vodi do 22 hektarjev velikega urejenega grajskega vrta s številnimi eksotičnimi rastlinami, labirintom, fontano, ribnikom in kamniti skulpturami. 

Okolica Trsta

Okolica Trsta nudi številne poti za raziskovanje vasic s kulturnimi in naravnimi znamenitostmi. Nedaleč od Trsta se izplača obiskati: 

 • Devinski grad (Castello di Duino):
  Do Devinskega gradu, ki stoji na visokem grebenu nad morjem, je mogoče priti po urejeni Rilkejevi pešpoti, ki vodi od Sesljana po trasi na vrhu strmega klifa in nudi razglede na Sesljanski zaliv. Obisk Devinskega gradu iz konca 14. stoletja pa je zanimiv zaradi vzpona na grajski stolp in vrh terase s čudovitimi razgledi ter ogleda razstavnih prostorov v notranjosti gradu in v pečino vklesanega bunkerja iz druge svetovne vojne. 
 • Milje (Muggia):
  Majhno istrsko beneško mestece ob italijansko slovenski meji se nahaja le nekaj kilometrov pred Trstom. Staro mestno jedro z mandračem in pristaniščem svetega Roka je obdano s srednjeveškim obzidjem, na trgu pa se nahaja župnijska cerkev svetega Janeza in Pavla ter občinska palača v arhitekturnem beneškem slogu. 
 • Repentabor (Monrupino):
  Občina Repentabor je najmanjša občina v tržaški regiji. Večinsko prebivalstvo v občini pa so Slovenci, ki tudi ohranjajo slovensko kulturno dediščino. Na vzpetini Tabor se nahaja cerkev posvečena Devici Mariji, v Repnu se nahaja Kraška hiša, ob cesti proti Colu pa znane Repentaborske kraške stene.  
 • Ricmanje (San Giuseppe della Chiusa):
  Zamejska vasica z župnijsko cerkvijo svetega Jožefa stoji visoko na kraškem robu vzpetine in je od Trsta oddaljena le sedem kilometrom proti vzhodu. 

Bazovica: vasica s središčem slovenske narodne skupnosti v Italiji se nahaja blizu avtoceste, ki poteka nad Trstom in pelje do Benetk. Blizu Bazovice je slovenska meja z nekdanjima mejnima prehodoma Lipica in Krvavi Potok. V Bazovici sta dva pomembna spomenika. Prvi je italijanski spomenik z muzejem, ki je postavljen italijanskim žrtvam jugoslovanskih partizanov. Drugi je slovenski antifašistični spomenik, postavljen junakom Bazovice, slovenskim žrtvam fašizma v medvojnem obdobju.

Objave iz iste kategorije: