Doma Blog Bolnišnica Franja

Bolnišnica Franja

Tik pred neurjem, ki je lani prizadelo Slovenijo in katerega posledice se v nekaterih krajih še vedno odpravljajo, smo obiskali bolnišnico Franja. Partizanska bolnišnica je skrita v soteski, kjer je nemški vojaki med drugo svetovno vojno nikakor niso mogli odkriti, čeprav so bili včasih precej blizu. Danes je to kulturni in hkrati naravni spomenik, spomenik vsem, ki so nesebično žrtvovali svoja življenja, da bi pomagali drugim.

Po neurju obisk bolnišnice Franja nekaj časa ni bil mogoč, saj jo je hudournik skoraj povsem uničil. K sreči so pristojne službe stopile skupaj in bolnišnico Franja pričeli obnavljati.

Prispevek sem se odločil napisati, ker se je prva faza sanacije pred kratkim uspešno končala. Bolnišnico Franja je tako mogoče ponovno obiskati, vendar so ogledi trenutno mogoči le za manjše skupine in nadzorovane obiske, zato pred prihodom ne pozabite poklicati na turistično društvo Cerkno.

Dokončna obnova naj bi bila sicer končana leta 2010, ko bo mogoče partizansko bolnišnico ponovno obiskati in si ogledati neposredno okolico, a na pot se ne podajte v slabem vremenu, saj zna biti okoliška narava precej neprizanesljiva. Ogled osebno zelo priporočam. Vzpon po stopnicah do nje ni posebno zahteven, niti dolgotrajen, pot pa je dobro označena in v soteski pravzaprav edina. Bolnišnica Franja je sicer v bližini kraja Cerkno , tudi cestne oznake pa so tako dobre, da boste brez težav prišli kraj, ki ga iščete.

Objave iz iste kategorije: