Doma Blog Dan reformacije

Dan reformacije

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Na današnji dan, 31. oktobra 1517. je nemški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu, obesil 95 tez, ki so govorile o prenovi cerkve. S tem se je začelo gibanje, ki ga imenujemo reformacija in je tudi za Slovenijo izrednega pomena.

V tem obdobju smo dobili prvo slovensko knjigo, prvi slovenski pravopis in pa prevod Biblije, ki je delo Jurija Dalmatina. Primož Trubar, slovenski protestantski duhovnik in pisatelj, rojen 9. junija 1508, v Raščici pri Velikih Laščah, je leta 1550. napisal prvo knjigo v slovenskem jeziku Katekizem. Za lažje branje le tega, je napisal tudi Abecednik.

V času reformacije, smo dobili tudi prvi slovenski pravopis, izpod peresa slovenskega protestanta in slovničarja, Adama Bohoriča. Za najbolj pomembno delo tega časa pa štejejo obsežen prevod Biblije.

Največ protestantov pri nas je v Prekmurju. Protestantski duhovniki se lahko poročijo in si ustvarijo družino. Duhovnice so lahko tudi ženske. Od leta 1992. je dan reformacije v Sloveniji tudi državni praznik.

Objave iz iste kategorije: