Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Stoletne gostilne na Slovenskem

Stoletne gostilne na Slovenskem

Stoletne gostilne na Slovenskem so svojevrsten kulturni spomenik in del naše kulturne dediščine, ugotavlja avtor v uvodu. Nastajale so vzporedno z gospodarskim in družbenim razvojem. Med najzgodnejše sodijo prevozniške in furmanske gostilne, ki so se dandanes prekategorizirale v tako imenovane šoferske ali tovornjakarske gostilne. Mnogo kasneje se je pojavil tip izletniške gostilne, zlasti v okolici mest in večjih centrov, v najnovejšem času pa se je razvil tip gostilne za poslovna kosila, če omenimo samo nekaj tipov. Avtor jih našteje še precej več. Temeljna značilnost in poslanstvo gostilne pa je bilo in še naprej ostaja gostoljubnost. V Sloveniji je danes okoli 300 gostiln, ki so starejše od 100 let, a le sto je takih, ki imajo tudi topel štedilnik in ponudbo jedi.

Stoletne slovenske gostilne v Italiji in Avstriji

Na tem mestu je treba posebej opozoriti na to, da je avtor knjige o stoletnih gostilnah v Sloveniji posegel tudi preko meja države Slovenije, torej tudi na Tržaško, Goriško in na Koroško. “Na Slovenskem” potemtakem zanj pomeni več kot le ozemlje države Slovenije, razume ga v širšem nacionalnem smislu, lahko bi rekli v smislu enotnega slovenskega kulturnega prostora. Glede na to, da bomo prav kmalu polnopravni člani Evropske unije, je to tudi edino pravilno.

Stoletne slovenske gostilne zunaj meja Slovenije, in v knjigo vključene, so naslednje: gostilna Devetak blizu Sovodenj ob Soči, potem gostilna Pri lovcu v Krminu v Italiji in gostilna Terkelbauer v Zell-Freibachu na avstrijskem Koroškem.

Stoletne gostilne na Gorenjskem

Gorenjska je zastopana s šestimi stoletnimi gostilnami: gostilna Avsenik – Begunje, gostilna Pr Bizjak – Zgornja Bela pri Predvoru, gostilna Pri Danilu – Reteče pri Škofji Loki, gostilni Kunstelj in Lectar – Radovljica ter gostilna Premetovc – Log nad Škofjo Loko. Geografsko gledano bi morali med gorenjske stoletne gostilne šteti še gostilno Pri Narobetu v Trzinu in gostilno Lieber v Gameljnah, vendar le tedaj, če imamo v mislih Gorenjsko v širšem smislu.

Nekaj poudarkov povzetih iz opisa posamezne gorenjske gostilne.
knjige avsenik gostilna Stoletne gostilne na SlovenskemGostilna in restavracija Avsenik nudita gostom sredi naravnih lepot Gorenjske posebne užitke. Dobri gostitelji ne pripravljajo samo domačih specialitet, ampak skrbijo tudi za ohranjanje podedovane kulturne dediščine. Z dodajanjem vedno novih vsebin je gostilna Pri Jožovcu prišla na glas kot hiša kulture.

Gostilna Pr’ Bizjak je po svoji bogati tradiciji in bogati izbiri jedi in specialitet znana daleč naokoli. Novo gostilno – odprli so jo pred petimi leti – obvladuje duh Veronike Aljančič, ki s svojo prodornostjo, ustvarjalno radovednostjo in ljubeznivo govorico vodi goste od ene do druge kulinarične dobrote. Gostilna je znana po kruhih, divjačini in sladicah.

Gostilna Pri Danilu se je prvotno imenovala gostilna pri Tilhu. V zadnjih letih je zaslovela ne le na Gorenjskem, temveč najbrž kar po vsej Sloveniji po slow food postrežbi. Veliko pozornosti in skrbi posvečajo starim loškim jedem, kot so loška smojka, loška šara in marinirano zelje. Pri kulinarični ponudbi se držijo načela štirih letnih časov.

Gostilna Kunstelj še danes nosi ime po prvem gostilničarju Rudolfu Kunstlju. To je bila velika domačija s posestvom, ki je kasneje prešla v druge roke. Pod svojo streho lahko sprejme okoli 300 gostov, ki jim lahko ponudi veliko različnih jedi in sladic, temelječih na tradiciji kulinarične ponudbe, značilni za to gostilno.

Hiša, v kateri se nahaja gostilna Lectar je stara več kot 500 let. Sprva je bila tu pekarija, iz katere se je razvila svečarska in medičarska delavnica, od koder tudi ime Lectar. Lectarjeva kuhinja je izrazito sezonska. Spomladi npr. postrežejo z obilo zelenjave, pa tudi lepega cvetja, kot kulinarično poslastico. Sicer pa gostje najbolj uživajo v okusni domači hrani.

Prvotno furmansko gostilno Premetovc ob cesti v Poljansko dolino in nad strugo Poljanske Sore je sedanji lastnik Vladimir Ahlin temeljito obnovil in polepšal, prizidal zimski vrt in usposobil dva apartmaja. Danes je gostišče Premetovc sodobna hiša gostoljubja, v kateri se prepleta izročilo prednikov s sodobnimi pogledi na kulinariko.

Tomaž Štefe

Objave iz iste kategorije: