Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Potepanja – februarska številka je že tu

Potepanja – februarska številka je že tu

vodniki zemljevidi potepanja potepanja februar 2010 Potepanja - februarska številka je že tuTudi v mesecu februarju 2010 nam je izdajatelj AS-Press iz Ljubljane na ogled prijazno poslal februarsko številko revije Potepanja – revije za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije.

Že z naslovnice nas prijazno vabi nasmejan deklič, ki se brezskrbno spušča po belih strminah. Kaj pa sicer prinaša tokratna številka mesečnika, ki je v zasnovi namenjena predvsem odkrivanju manj znane Slovenije?

Glavni urednik revije Matej Zalar nam v uvodniku Nič posebnega nismo poda zanimivo razmišljanje. Na tem mestu bi rada podčrtala njegovo misel iz drugega dela uvodnika: "Bistvo je torej v predstavitvi, v zanimivi zgodbi." Kaj je želel Matej s tem povedati, si le preberite v njegovem uvodniku. Dejstvo pa je, da nam revija iz meseca v mesec podaja zgodbe, ki navdihujejo in so prepričljive.

Sledita redni rubriki: Aktualno in Koledar dogodkov. Osrednja rubrika Izlet  je tokrat posvečena raziskovanju Trubarjevih krajev. Avtor članka je prepotoval pot od Grosupljega do Dobrepolja, kot sam pravi v nekoliko turobnem dnevu. Pa nič zato. Vedrina kraškega polja in vse naravne in kulturne znamenitosti še tako siv in hladen dan presežejo.

Jezersko nedvomno pozna vsak malo bolj aktiven planinec, da ne govorim o občudovalcih takšnih in drugačnih lepot. Nekaterim je Jezersko ljubše poleti drugim spet pozimi. Snovalci revije so se odločili, da povedo zimsko zgodbo. Vredno ji je prisluhniti.

Ste vedeli, da tudi Slovenci premoremo Eskimsko vas? Lahko jo doživite na družinskem izletu.

Med mesti je tokrat predstavljen Tržič. Avtorica prispevka Katarina Vrhovec spretno zajame vse tisto, kar ne smete spregledati. Tu niso doma samo čevljarji …

Kakšen deževen ali pa snežen dan pa lahko namenite tudi za obisk muzejev. V Sloveniji jih premoremo veliko. A zdi se mi, da do njih gojimo nekakšen mačehovski odnos. A tudi muzeji lahko govorijo svojo zgodbo. In ker sem sama že obiskala Muzej gozdarstva in lesarstva v Nazarjah, vam ga toplo priporočam. Po njem se je za bralce revije potepala Katarina Alič.

V nadaljevanju ne manjka rubrika kulturni turizem. Rubrika bilo je nekoč pa prinaša prispevek Katarine Vrhovec o literarnem ponosu Slovencev. Seveda je govora o Slavi Vojvodine Kranjske.

S praznim želodcem ni lahko naokrog, zato so člani žirije revije tokrat obiskali dve gostilni: gostilno Pr’Bizjak ter gostilo Čot. Preberite in presodite!

Zlata in Jorik Zalar pa sta opisala vzhodno stran Jonskega morja, ki Italijo in Grčijo razmejuje južno od Jadranskega zaliva.

Spoštovani kamovci, sedaj vam preostane le še, da revijo Potepanja vzamete v roke in jo začnete brati.

Avtor: Alenka Veber

Objave iz iste kategorije: