Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Novi rubriki na pot

Novi rubriki na pot

Potepanja

Vodniki in zemljevidi

Obiskovalce spletnih strani www.kam.si z veseljem obveščamo, da smo uvedli novo rubriko Vodniki in zemljevidi. V rubriki bomo predstavljali slovenske turistične in planinske vodnike ter turistične in planinske zemljevide, ki nam jih bodo v ta namen posredovale slovenske založbe.
Mesečno vam bomo predstavili tudi novo mesečno revijo za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije Potepanja, ki jo izdaja AS-Press d. o.o.
Vodnik za Savinske planine in najbližjo okolicoVeč o prvih dveh številkah si boste lahko prebrali v kratkem, takoj ko bomo reviji prebrali. Vabim vas, da obiščete spletne strani izdajatelja www.as-press.si in si ogledate njihovo dejavnost.
V zadnjih letih v Sloveniji dobivamo vse več kvalitetnih vodnikov oz. informativnih priročnikov o kakem kraju, kar nekaj slovenskih založb se je specializiralo samo za izdajanje tovrstne literature.

Ilustrirani Vodnik po GorenjskemEnciklopedija Slovenije (1999: 398) pod geslom TURISTIČNI VODNIKI navaja K. Baedekerja, ki je leta 1827 v Koblenzu ustanovil založbo, ki je izdajala turistične vodnike. Skoraj 100 let so bili merilo za zanesljivost.
Za Slovenijo so prve turistične vodnike (specializirani so lahko po posameznih področjih dejavnosti: planinstvo, kultura, romanje, kolesarstvo, pešpot, gostinstvo) pripravljali tujci. V vodnikih so obravnavali predvsem slovenski alpski svet. Npr. Gebirgsführer durch Steiermark, Kärnten, Krain und die angrenzenden Theile von Oesterreich, Salzburg und Tirol (J. Frischauf, G 1873).
V Sloveniji smo relativno kmalu dobili turistični oz. planinski vodnik v slovenskem jeziku. Leta 1894, dobro leto prej preden je Slovensko planinsko društvo začelo izdajati Planinski vestnik, je pri Društvu izšel Vodnik za Savinske planine in najbližjo okolico. Napisala sta ga šolnik, turistični pisatelj in organizator planinstva Fran Kocbek (Ločki Vrh, Lenart, 26. januar 1863 – Gornji Grad, 7. 8. 1930) in njegov najožji sodelavec Miha Kos (r. 1868 – u. 1927).
Vodnik po LjubljaniKocbek je med drugim 1893 ustanovil Savinjsko podružnico SPD ter bil avtor številnih člankov o planinskih kočah, novih poteh, podzemeljskih jamah, nesrečah v planinah, itd. Izpod njegovega peresa je tudi vodnik Savinske planine (Ljubljana 1904) ter knjiga Savinjske Alpe (Celje 1926). V njej je zbral bogato geografsko, turistično, zgodovinsko, botanično in etnografsko gradivo.
Leta 1904 smo izpod peresa Franza Gärtnerja dobili vodnik Ilustrirani vodnik po Gorenjskem (Kranj). Omenjeni vodnik je danes na voljo le v parih slovenskih knjižnicah.
Svoje vodnike so dobila najprej predvsem obalna mesta (Piran, Koper, Portorož). Že prej pa je svoj turistični vodnik dobilo mesto Maribor Die Stadt Marburg an der Dragu (Maribor 1880).
Vodnik po SlovenijiGlavno pero pri pisanju turističnih vodnikov v prvi polovici 20. stoletja nedvomno pripada Rudolfu Badjuri (1881-1963). Tu omenimo njegov prvi vodnik iz leta 1913 – Na Triglav, v kraljestvo Zlatorogovo! : (kažipot na Triglav). Vodnik je vseboval tudi 27 fotografičnih posnetkov, 1 zemljevid ter 3 načrte.
Po 2. svetovni vojni smo planinske vodnike dobili v okviru Planinske založbe (od 1951), razvoj turizma v Sloveniji pa je spodbudil razne turistične organizacije k izdajanju turističnih vodnikov. V tem času je novo smer v pisanju tovrstnih priročnikov začel France Planina (r. 1901-1992).
V zadnjih letih v Sloveniji dobivamo vse več vodnikov oz. tudi preostalih knjig s katerimi nam avtorji želijo približati Slovenijo, njene kulturne in naravne vrednote na svojski način.
V želji, da bi vsak izmed naših obiskovalcev lahko zase izbral vodnik, ki mu bo odprl nova obzorja, smo začeli z urejanjem nove rubrike VODNIKI IN ZEMLJEVIDI.
Veseli bomo tudi vaših namigov in pripomb.

Alenka Veber, Uredništvo KAM-a

Objave iz iste kategorije: