Doma Izleti Zanimivosti Turizem v Postojnski jami

Turizem v Postojnski jami

Vhod v Postojnsko jamo

Postojnska jama je najbolj obiskana turistična znamenitost Slovenije. Čeravno je okoli nje še mnogo zanimivih in obiska vrednih krajev, med katere najbolj sodita bližnji Predjamski grad, kjer vsako leto poteka tradicionalna prireditev Erazmov viteški turnir in Park vojaške zgodovine v Pivki, ne nazadnje pa tudi grad Snežnik v ne tako zelo oddaljeni Loški dolini, pa je Postojnska jama tista, ki pobere skoraj vso smetano. V bližini so tudi Škocjanske jame,ki so vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine, ter Lipica, matična kobilarna svetovno znanih belih konjev – lipicancev.

Sistem odkritih rovov Postojnske jame je dolg skoraj 20 kilometrov in se tako uvrsti na lestvico najdaljših 100 podzemskih kompleksov na svetu. Rovi so med seboj povezani, tam kjer niso bili, pa so to napravili umetno. Umetnih rovov je za približno kilometer in pol, najdaljši in najbolj znan pa je dolg skoraj pol kilometra. Za turistični obisk so jamo pričeli urejati že kmalu na začetku 19. stoletja, pred obiskom habsburškega cesarja Franca I. pa so pripravili že razsvetljavo, a je bila elektrificirana šele leta 1884. Že nekaj let prej, pa so po jami postavili prve tirnice za prevoz turistov z jamskimi vozički dvosedi, ki so jih porivali vodniki. Šele kasneje so kupili lokomotive, ki so lahko celotno kompozicijo vagončkov odpeljale skozi jamo. Tako je jama že dolgo sposobna sprejeti velike množice obiskovalcev, ki lahko v njej občudujejo vsa čudesa, ki jih je prevsem reka Pivka izklesala v milijonih let.

postojnska jama Turizem v Postojnski jami
Podzemna dvorana v Postojnski jami

V jami so leta 1831 našli tudi prvega podzemeljskega prebivalca, hroška drobnovratnika, ki je sprožil pravo raziskovanje podzemeljskega življenja. Tako je Postojnska jama tudi rojstni kraj speleobiologije. A eden najbolj znanih in hkrati najbolj nenavadnih prebivalcev okoliški jam, ki je v Postojnski jami še prav posebej predstavljen, pa je gotovo močeril Proteus anguinus ali človeška ribica. V glavnem so razstavljene človeške ribice le začasni obiskovalci, ki jih za določeno obdobje prinesejo iz Planinske jame, kjer so v končnih delih jame do sedaj največje znane naselitve tega podzemeljskega endemita.

drobnovratnik Turizem v Postojnski jami

Drobnovratnik (Leptodirus hochenwartii)
https://sl.wikipedia.org/wiki/Drobnovratnik#/media/File:Leptodirus_hochenwartii.jpg

Sicer obiskovalce v jami običajno najbolj privlači pogled na izjemne stvaritve narave, veličastne kapnike, slovite jamske stalaktite in stalagmite. Čeprav je že Valvasov pravilno ugotovil, da počasi nastajajo iz vodnih kapljic. Šele ne prav dolgo nazaj so raziskovalci odkrili, da mora za nastanek večjega kapnika miniti tisočletja, saj za 1 milimeter rasti lahko potrebuje tudi nekaj let. Tako so za enega izmed stalagmitov izračunali, da je pričel nastajati pred več kot 520.000 leti.

Jaslice v Postojnski jami


Že dobri dve desetletji je v decembrskem času v Postojnski jami prikazujejo svetopisemsko zgodbo o božjem rojstvu. Obiskovalci si prizore Jaslic – od Marijinega oznanjenja pa vse do prihoda svetih treh kraljev – ogledajo ob sproščenem sprehodu skozi postojnsko podzemlje, kjer svetloba in melodije zapete iz grl otroškega zbora, pripomorejo k podoživljanju praznika in njegove lepote. V prizorih Jaslic nastopajo mladi iz Postojne in okolice, vsako leto pa se jim pridruži okrog štirideset pevskih skupin iz Slovenije in zamejstva. K dobremu razpoloženju seveda pripomore zakurjeno ognjišče pred Postojnsko jamo.  Zaradi vellikega zanimanja se priporoča rezervacija.

Postojnska jama   stalagmit Briljant Turizem v Postojnski jami
Stalagmit (Briljant) v Postojnski jami

Objave iz iste kategorije: