Doma Blog Novi trg

Novi trg

 

blogi 420 ljubljana2 131 20090413 1886370736 Novi trg

Ko se konča Breg , se začne Novi trg v Ljubljani. Ločuje ju vodnjak ali fontana iz 17. stoletja. Novi trg pa se razteza od vodnjaka pa vse do Plečnikovega NUK -a in je bolj podoben široki ulici ali celo aveniji kot pa trgu.

Naj veličastnejša stavba na trgu je Lontovž . To je zgradba na Novem trgu 3 in je skozi stoletja marsikaj doživela. Na tem mestu je stala palača deželnih stanov že v 15. stoletju. Leta 1511, ko je Ljubljano prizadel potres se je podrla tako, da so jo na novo pozidali. V 18. in 18. stoletju so v njej prirejali predstave potujočih gledaliških skupin. Danes ima v zgradbi svoje prostore SAZU – Slovenska akademija znanosti in umetnosti, ki je bila ustanovljena 1937 leta. Akademija uporablja tudi hišo na Novem trgu 4, v kateri je bogata knjižnica.

Na dvorišču palače Novi trg 3 pa so odkrili najstarejšo halštatsko nekropolo iz 11. oziroma 12. stoletja pred n.št. s 323 žarnimi grobovi, kar je v svetovnem merilu eno najpomembnejših najdb iz te dobe. Iz tega obdobja pa je veliko najdb tudi na Dolenjskem , kar je lepo razstavljeno v muzeju v Novem mestu .

Še eno pomembno palačo velja omeniti, na Novem trgu 2. V njej je med vojno delovala ilegalna radijska postaja Kričač.

Vir: Vodnik po Ljubljani

Objave iz iste kategorije: