Doma Blog Pretorska palača

Pretorska palača

blogi 420 koper 091 20100711 1254787970 Pretorska palača

Pretorska palača stoji na osrednjem koprskem trgu, ki se še vedno imenuje Titov trg. Impozantna palača kakršno vidimo danes, s svojim heraldičnim okrasjem in spominskimi ploščami na pročelju, je nastala po koreniti prenovi leta 1664. Prvo mestno palačo naj bi Koper dobil že sredi 13. stoletja, skozi desetletja pa je svojo podobo močno spremenila.

V Pretorski palači je bil sedež podestatov, kapitanov in Velikega sveta. Beseda podestat prihaja iz latinščine in pomeni moč, ki jo je podestat moral imeti, saj je bila v njegovih rokah tako vojaška kot tudi civilna oblast.

Po propadu Benetk, oziroma Beneške republike, konec 18. stoletja in odhodu podestatov, kapitanov in Velikega sveta, je Pretorska palača izgubila nekdanji sijaj pa tudi svoj pomen.

Kasnejše oblasti v Kopru so si svoje mestne prostore našli drugje tako, da je Pretorska palača počasi propadala. Leta 1991. se je začela celovita prenova te čudovite palače. Obnovljeno so odprli maja 2001. V njej so prostori župana, mestnega sveta in poročna dvorana. V pritličju stavbe pa je Turistično informativni center.

Vir: spletna stran Mestne občine Koper

Objave iz iste kategorije: