Doma Blog Osrednji koprski trg

Osrednji koprski trg

blogi 420 koper 0791 Osrednji koprski trg

Središče starega mestnega jedra v Kopru in osrednji mestni trg sedanes imenuje Titov trg. Tu se stekajo skoraj vse stare mestne ulice in tu so, po mojem mnenju, najlepše palače v Kopru.

Titov trg se je nekoč imenoval Platea Communis ali Mestni trg. Današnjo podobo je trg dobil v 15. stoletju, ko so postavili palače, ki ga danes obkrožajo.

Na Titovem trgu stoji 43 metrov visok mestni stolp, na katerega se lahko povzpnemo in ob lepem in jasnem vremenu je lep pogled na Koper in Slovensko Istro. Stolp so postavili v opazovalne namene, od 15. stoletja naprej pa je zvonik koprske stolnice, ki je ena najlepših sakralnih spomenikov Kopra.

Pretorska palača je najbolj dominantna, bila je sedež podestatov in različnih mestnih uradov. Palačo so skozi stoletja spreminjali, tako da najdemo tu vse od romanske zasnove, renesanse in beneške gotike.

Nasproti Pretorske palače stoji Mestna loža, ki je današnjo obliko dobila v 17. stoletju. Tu so se zbirali meščani in reševali probleme svojega mesta. Loža je bila tudi kulturno središče Kopra.

Kvadrat palač na Titovem trgu zaključujeta stavbi, ki sta združeni, Foresteria in Armeria. Foresteria je služila za sprejem in bivanje podestatovih gostov. Armeria je bila sprva skladišče orožja, kasneje pa mestna hranilnica oziroma zastavljalnica. Stavbi sta bili sprva ločeni, v 18. stoletju pa so ju povezali.

Galerija slik

Vir: prospekti TIC Koper,

Milan Vinčec – Istra

Objave iz iste kategorije: