Doma Blog Ivan Tavčar

Ivan Tavčar

 

blogi 420 osebe 025ab Ivan Tavčar

 Na današnji dan, 19. februarja 1923, je v Ljubljani umrl slovenski pisatelj, odvetnik in politik, Ivan Tavčar. Od leta 1911 do 1921 je bil  ljubljanski župan in tudi njegovo ime je vklesano v ploščo, na kateri so vpisani skoraj vsi župani Ljubljane in  se nahaja v veliki sejni dvorani ljubljanskega Rotovža.

Ivan Tavčar se je rodil 28. avgusta 1851, v Poljanah nad Škofjo Loko. V Poljanah je tudi začel s svojim šolanjem, ki ga je nadaljeval v Ljubljani in Novem mestu ter končal na Dunaju, kot pravnik.

V svojem življenju je deloval na različnih področjih. Poleg županovanja, je bil tudi poslanec v državnem zboru, dejaven je bil v narodnih društvih, kot je bila prva slovenska kolesarska organizacija in v telovadnem društvu Sokol.

Seveda pa ga najbolje poznamo po njegovem pisateljskem delu. Naj omenim samo nekatere iz obsežnega opusa: zgodovinski roman Visoška kronika, ki govori o dogajanju na Visokem v Poljanski dolini in v Škofji Loki v 17. stoletju; povest Cvetje v jeseni, ljubezenska zgodba med intelektualcem in kmečkim dekletom v idiličnem podeželskem okolju; pa roman Izza kongresa, v katerem lahko preberemo o živahnem dogajanju v Ljubljani, ko se je v Deželnem dvorcu odvijal kongres evropskih vladarjev.

 

 

Objave iz iste kategorije: