Doma Blog Reka Soča

Reka Soča

 blogi 420 soca reka 20090420 1179524304 Reka Soča

Soča je 137  km dolga reka, ki izvira v Julijskih Alpah, teče mimo slovenskih krajev Bovec, Kobarid , Tolmin, Kanal, Nova Gorica in se v Italiji v Tržaškem zalivu izlije v Jadransko morje. Atraktivna, kristalno zelena reka je zanimiva za turiste, pohodnike in še posebej za pogumne in aktivne, ki se želijo preizkusiti v adrenalinskih športih, kot so rafting, kajak in hidrospeed  ali pa soteskanje, to so spusti po divjih soteskah, čez slapove in skozi tolmune gorskih potokov.

Soča je tudi del Smaragdne poti. Tako so turistični delavci poimenovali ta del zahodne Slovenije, kamor poleg Soče spadajo še Triglavski narodni park , Krajinski park Zgornja Idrijca, Trnovski gozd in še nekatera področja, ki so vsa zaščitena naravna območja.

O lepoti reke Soče je slovenski pesnik Simon Gregorčič , ki je bil doma iz Vrsna pri Kobaridu, napisal čudovito pesem z naslovom Soči.

Na slovenski strani divja reka, se na italijanski popolnoma umiri in njen izliv v Jadransko morje je obdan z lagunami, kjer so našle svoje domovanje številne ptice, ki privabljajo ornitologe in ljubitelje narave v ta zaščiteni naravni rezervat.

Slika: Reka Soča na italijanski strani, preden se izlije v Jadransko morje.

Objave iz iste kategorije: