Doma Blog Simon Gregorčič

Simon Gregorčič

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 img 0392 20081231 1074400635 Simon Gregorčič

Simona Gregorčiča lahko upravičeno štejemo za enega najboljših slovenskih pesnikov. Rodil se je na današnji dan, 15. oktobra 1844, v majhni primorski vasici Vrsno, nad reko Sočo.

Rano mladost je preživel v tej naravni lepoti, kot pastir očetove črede. V šolo je pričel hoditi v Libušnjem, nato pa še v gimnazijo in na semenišče v Gorici. Svojo prvo službo kaplana, je dobil leta 1868. v Kobaridu. Od tu so ga premestili v Rihemberk, današnji Branik, kjer pa se ni dobro razumel z nadrejenim duhovnikom in njegovo že tako šibko zdravje, je še bolj opešalo. Vendar pa so njegove najlepše pesmi nastale prav v tem obdobju. Pesem Soči in Človeka nikar.

Simon Gregorčič je pisal v glavnem domovinske pesmi, pa tudi ljubezenske in pesmi, ki jih je zaznamovala življenjska usoda. Poleg omenjenih dveh pesmi, med bolj znane sodijo tudi: Nazaj v planinski raj, Ujetega ptiča tožba, Domovini in druge.

Ob svojem umetniškem delu, je Simon Gregorčič prijateljeval z znanimi Slovenci, kot so: pisatelj in naravoslovec Fran Erjavec, pa pisatelja Josip Stritar in Ivan Tavčar. Njegov prijatelj in podpornik je bil tudi dolgoletni ljubljanski župan Ivan Hribar.

Leta 1903. se je pesnik upokojil in se preselil v Gorico, kjer je 24. novembra 1906 umrl.

Objave iz iste kategorije: