Doma Blog Janez Cigler

Janez Cigler

 

blogi 420 ljubljana2 092 Janez Cigler

Janez Cigler, slovenski pisatelj in duhovnik se je rodil 7. maja 1792 v Udmatu pri Ljubljani, današnji Vodmat v Ljubljani . Po končani gimnaziji in bogoslovju je služboval kot domači učitelj, po posvetitvi pa je bil kaplan v različnih krajih na Dolenjskem : Kolovrat, Dob, Škocjan pri Dobravi, Dolenjske Toplice in kot kaznilniški kurat na Ljubljanskem gradu , nato pa je kot župnik delal v Višnji gori kjer je tudi umrl, na današnji dan, 11. aprila 1869.

Janez Cigler je bil tudi poliglot, kajti obvladal je številne jezike. Ker se je delno šolal v času ilirskih provinc se je naučil francoščine ob nemščini, latinščini in grščini. Naučil se je še ruščine, češčine, angleščine in madžarščine. Za slovenski jezik in pisateljevanje pa ga je navdušil pesnik Valentin Vodnik , ki je bil njegov takratni učitelj v ilirski šoli.

blogi 420 ljubljana2 090 Janez Cigler

Janez Cigler je najbolj znan po tem, da je napisal prvo slovensko povest Sreča v nesreči ali Popisovanje čudne zgodbe dveh dvojčkov. Povest je napisal leta 1836. Pred tem je pisal nabožne vsebine, v časopisih in zbornikih pa je objavljal različne članke in pesmi.

Objave iz iste kategorije: