Doma Izleti Zanimivosti Bohinj

Bohinj

Bohinj - soteskanjeBohinj je priljubljena izletniška točka ter počitniška destinacija predvsem za turiste, ki imajo radi naravo ter adrenalin. Zadnje čase je v Bohinju najbolj priljubljen rafting ter canyoning oziroma soteskanje.

Rafting

Rafting je spust po divjih vodah v gumijastem čolnu, ki je posebej izdelan za avanturistične in divje vožnje po rekah. Čoln s krmilnim veslom upravlja izkušen vodnik, ekipa v čolnu, ki šteje od 6 do 8 oseb, pa mu z veslanjem pomaga.

Obstaja tudi rafting v manjših čolnih, ki se mu reče avantura rafting. Avantura rafti so izdelani za dve ali tri osebe, zato raft usmerjate sami. Vodnik vas spremlja v kajaku ter vam samo svetuje, po katerem delu reke morate peljati.

Klasični rafting v Bohinju poteka po Savi Bohinjki, ki ima ugodne razmere za raftanje predvsem spomladi in jeseni. Izjemoma pa je rafting v tej reki mogoč tudi meseca julija ali avgusta. Avantura rafting pa ne zahteva visokega vodostaja reke, zato je avantura rafting izvedljiv tudi v poletnih mesecih.

Tras za rafting je na Savi Bohinjki več. Razlikujejo se po težavnosti ter po dolžini. Vse trase so izbrane tako, da v začetnem delu poteka rafting po mirni reki, kjer se udeleženci spoznajo z reko, manevriranjem čolna ter veslanjem in se pripravijo za kasnejši spopad z brzicami.

Rafting traja od 3 pa vse tja do 5 ur. Čas trajanja je odvisen od same trase veslanja, ki jo izbere organizator. Od organizatorja pa je odvisna tudi cena, ki pa v grobi oceni znaša med 25 in 35 evri po osebi.

Canyoning oziroma soteskanje

Canyoning, nekateri mu rečejo tudi soteskanje, je zelo priljubljena adrenalinska aktivnost, ki vključuje plavanje, skakanje v tolmune ter spuščanje čez slape in strme predele sotesk po vrvi. Vse, kar potrebujete za canyoning, so kopalke, brisača ter majica. Pri organizatorju dobite neoprensko obleko, čevlje ter rešilni jopič.

Glede na vaše znanje in predhodne izkušnje s soteskanjem bodo inštruktorji izbrali pravo lokacijo za vas. V Bohinju se canyoning izvaja v različnih soteskah: Mostnica, Jerečica, Grmečica, Sušec, Fratrica, Mlinarice in druge. Soteske so si med sabo različne po težavnosti, višini skokov ter po zahtevnosti plezanja. Cene soteskanja so različne in zavisijo predvsem od opreme, ki je potrebna ter od težavnosti samega podviga. Canyoning po Mostnici ter Jerečici stane 45€, v soteski Mlinarice pa lahko cena zaradi težavnosti avanture doseže tudi do 130€ na osebo.

Objave iz iste kategorije: