Doma Blog Simon Jenko

Simon Jenko

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 knjige 437 Simon Jenko

Na današnji dan, 27. oktobra 1835, se je rodil Simon Jenko, slovenski pesnik in pisatelj. Rodil se je v Podreči na Sorškem polju, na Gorenjskem v socialno ogroženi družini, kot bi rekli danes.

Osnovno šolo je obiskoval v Smledniku in Kranju, gimnazijo pa v Novem mestu, kjer je živel njegov stric Nikolaj, ki ga je vzel h sebi. Kasneje je bil premeščen na ljubljansko gimnazijo, kjer je postal sošolec Josipa Stritarja. Na gimnaziji je s skupino sošolcev Simon Jenko ustanovil skriven leposlovni list Vaje. Med vajevci je bil poleg Jenka, kasneje pomemben še Fran Erjavec.

Simon Jenko je začel pisati pesmi v gimnaziji. Smer študija je nekajkrat zamenjal, od klasične filologije do zgodovine in na koncu še pravo. Preživljal se je kot domači učitelj, v Kranju je nekaj časa delal v pravni pisarni, v Kamniku pa kot koncipient. Študija ni nikoli dokončal, umrl je za posledicami vnetja možganov, 18. oktobra 1869, v Kranju.

Večina Jenkovih pesmi je lirskih, njihova tematika je ljubezen, domovina in narava. Napisal je noveli Tilka in Jeprški učitelj. Zelo znane so njegove ljubezenske pesmi Obujenke, ki so nastale na Dunaju in so posvečene njegovi novomeški ljubezni Leopoldini Kuraltovi.

Objave iz iste kategorije: