Doma Novice Predstavitve Odkrivanje skritega potenciala gob in slovenskega podzemlja

Odkrivanje skritega potenciala gob in slovenskega podzemlja

V Laškem pri Celju se bo 21. oktobra 2017 odvijal prav poseben dogodek za vse gobarske navdušence.

Družina Slapšak bo za nas odprla vrata ohranjenega in urejenega rudniškega rova, ki so ga obnovili popolnoma sami. Predstavili nam bodo nekaj zanimivosti, kraških pojavov in nas popeljali v čas pred več stoletji, ko so rudarji še kopali rudo. V jami se bomo lahko okrepčali in degustirali domače dobrote.

novice kmetija slapsak 1 Odkrivanje skritega potenciala gob in slovenskega podzemlja

Slika 1: Ohranjen rudniški rov (Kmetija Slapšak)

Ste vedeli, da so bile visoko razvite glive eden izmed prvih organizmov na Zemlji pred več kot 420 milijoni let? Vse in še več o zdravilnih gobah ter o njihovih zdravilnih ekstraktih, kot jih večina izmed nas še ne pozna, nam bo predstavil raziskovalec in priznani mikolog Janez Gorenšek, ki znanje o zdravilnih gobah pridobiva že več kot 15 let. Predavanje bo obsegalo splošno predstavitev o glivah, njihovo tradicionalno uporabo v svetu, kratko razlago bioloških mehanizmov, medicinsko vrednost izbranih vrst gliv in kako lahko glive oziroma njihove ekstrakte uporabimo doma. Po predavanju bo ostalo nekaj časa za razpravo.

novice ganoderma lucidum Odkrivanje skritega potenciala gob in slovenskega podzemlja

Slika 2: Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst.

novice hericium erinaceus Odkrivanje skritega potenciala gob in slovenskega podzemlja
Slika 3: Hericium erinaceus (Bull.) Pers.

Dogodek bomo zaključili le lučaj stran od Polhove jame v idiličnem okolju na kmetiji Slapšak, kjer si bomo privoščili pravo gobarsko pojedino z domačo gobovo juho in ajdovimi žganci ter napitki.

novice kmetija slapsak 2 Odkrivanje skritega potenciala gob in slovenskega podzemlja
Slika 4: Kmetija Slapšak

V kolikor želite poglobiti svoje znanje o gobah, okusiti slastno hrano iz gob ter se podružiti z ostalimi gobarskimi navdušenci, vas vabimo, da se nam pridružite!

Kje se nahaja kmetija Slapšak:

Za prikaz zemljevida do kraja dogodka kliknite na >> Padež 5, 3270 Laško <<.

Spletna stran za več informacij: http://sonhodeurso.com/si/odkrivanje-skritega-potenciala-gob-in-slovenskega-podzemlja.html

Objave iz iste kategorije: