Doma Novice Predstavitve Po obronkih Slovenije, obarvanih z jesenskimi barvami

Po obronkih Slovenije, obarvanih z jesenskimi barvami

novice koruza Po obronkih Slovenije, obarvanih z jesenskimi barvamiBogata jesen, z barvami in sadovi narave, prinaša tudi bogat izbor izletov, pešpoti in ostalih zanimivosti v oktobrski številki mesečnika KAM. Prispevki so prepleteni s širokimi obzorji avtorjev, malodane nas poneso tudi v vesolje. Rubrika VELIKI SLOVENCI prinaša zapis o Hermanu Potočniku Noordungu, premalo znanemu pionirju kozmonavtike in umetnih satelitov.
Življenjska pot je preizkušala tudi kiparja Franca Bernekerja. Domačini so v hvaležen spomin nanj pripravili slikovito pot, na katero se lahko odpravite tudi izven tradicionalnih pohodov.

Slovenija premore mnogo raznolikih naravnih znamenitosti, ki so navadno v razkošnih barvnih monografijah celo prezrte. Mogoče po razsežnosti in slikovitosti za koga res zaostajajo, a kljub temu so za številne pohodnike in iskalce majhnih prgišč lepot zanimive. Ena izmed znamenitosti, vredna obiska, je slap Nežica ali Tišenpoljski slap, imenovan po bližnjem zaselku.
Ob prebiranju članka Špilk 957 m sem celo prezrla črko –l– in se začudila, kako to, da je mogočna gora Špik kar naenkrat izgubila na višini. A sem med prebiranjem le spoznala, da nas tokrat avtor ne vabi v visokogorje, temveč nekoliko niže. Špilk je najvišja vzpetina v hribovitem svetu med Tuhinjsko dolino in dolino potoka Motnišnice na severu ter vzporednim Črnim grabnom na jugu in hkrati najvišja točka 58 kilometrov dolge Rokovnjaške planinske poti, ki krožno povezuje hribe in naselja med Lukovico in Trojanami.
A kot vedno: odločitev KAM bomo prepustili vam. Mi smo vam nakazali le smer, pot pa morate prehoditi sami.

Objave iz iste kategorije: