Doma Novice Predstavitve Nastanek spletne strani kam.si

Nastanek spletne strani kam.si

Stran kam.si je nastala več ali manj po naklučju. Pripravlja jo podjetje TomyCo d.o.o., ki se sicer že dolgo ukvarja s spletnimi stranmi, a je šele letos pričelo z izdelavo spletnih strani za trg, prej smo delali samo lastne spletne strani.

Prvo naključje – 4. aprila 2005 – registracija domen
Aprila 2005 so se začele prodajati domene s končnico .si. Ker smo z pomenom dobrih domen (predvsem kratkih) zelo dobro seznanjeni, smo se vključili v dirko za dobre domene. Na spisku je bilo prek 20 domen, med njimi tudi kam.si. Prave vsebine za to domeno si nismo predstavljali. Ker smo si izbrali enega najuspešnejših registrarjev na ključni dan (www.dig.si) smo seveda tudi to domeno dobili. Že čez nekaj dni so nas klicali iz Maribora, kjer so bili v to, da bodo domeno kam.si dobili tako prepričani, da so že dali narediti majice. Da res nismo imeli nobenih resnih planov s stranjo dokazuje tudi to, da smo bili v prvih pogovorih domeno pripravljeni za kakšno leto oddati v najem.

Drugo naključje – jeseni 2005 – vsebina
Franci Petrič, avtor petih knjig o romarskih poteh po Sloveniji je pričel s pisanjem nove knjige na to temo, pri tem pa ugotovil, da so vsi originalni teksti petih knjig izgubljeni. Dogovorili smo se za skeniranje vseh petih knjig in pripravo tekstov za nadaljno obdelavo, istočasno pa smo se dogovorili, da lahko ves material uporabimo na spletni strani – originalna vsebina za spletno stran kam.si je bila tu!
Ker smo se zavedali, da je to tematsko preveč omejena stran, smo poiskali še nekaj priznanih avtorjev in tako stran dopolnili z izleti in opisi mest.
Vsebino smo oblikovali v spletno stran, ampak zaradi prezasedenosti smo stran pustili nedokončano.

Tretje naključje – 15. februar 2006 – najdi.si bot
Po neznani poti nas je našel botek s spletne strani najdi.si. V naslednjih dneh je preko iskalnika najdi.si vsak dan prišlo po 150 obiskovalcev, ne da bi mi stran sploh kam prijavljali, ali jo dokončali.

Konec naključij – 1. marec 2006 – START
Stran se je očitno brez nas odločila, da bo delovala, zato smo ji priskočili na pomoč. Namestili smo jo na hitrejši strežnik – mojplac.net in istočasno izvedli kompletno pretvorbo v kodno tabelo utf-8. V mesecu marcu smo kodo strani spravili v pregledno obliko in začeli dodajati in preiskušati nove module, ki bi povečali uporabnost strani.

Promet – april 2006
Aprila smo začeli z resno promocijo strani. Vse strani smo opremili za iskalnike in postopoma prijavljali stran v različne domače in tuje iskalnike in imenike. Do konca aprila smo povprečni dnevni promet že spravili preko 200 obiskovalcev dnevno, vsak pa si je ogledal v povprečju 6 strani – vsekakor podatek, ki ga je nujno izboljšati.

Še eno naključje?
Z prijavo v imenik najdi.si smo namerno odlašali do prvomajskih praznikov – najdi.si namreč pripelje daleč največ obiska v Sloveniji – običajna spletna stran ob prijavi v imenik zabeleži približno 1000 obiskovalcev. Poskušali smo zadeti odobritev tik pred prvomajskimi prazniki, kar nam je tudi (po naključju?) uspelo! Kar 5 dni smo kraljevali na prvi strani iskalnika in v tem času zabeležili preko 10.000 obiskovalcev!

Veselo na delo
Stran ima v začetku maja že 400 obiskovalcev dnevno. Nadaljujemo z dodajanjem vsebin in novih možnosti na spletno stran in to bomo počeli tudi v prihodnje.

Urednik

Objave iz iste kategorije: