Doma Izleti Zanimivosti Postojnska jama

Postojnska jama

Vhod v Postojnsko jamoPostojnska jama je najbolj obiskana turistična znamenitost Slovenije. Čeprav je Slovenija posejana s čudovitimi lepotami krasa, pa je Postojnska jama njen največji biser. Postojna in njena okolica so pravi magnet za oglede – v bližini se nahaja Predjamski grad, nedaleč stran pa sta se dva svetovno znana kraja – Lipica in Škocjanske jame. Med več kot 12.000 jamami v Sloveniji, je Postojnska jama prva, ki si jo turisti običajno izberejo za ogled. A ponavadi ne zadnja.

Postojnska jama leži ob kraju Postojna, samo 50 kilometrov od glavnega mesta Slovenije. V bližini Postojnske jame je Predjamski grad, kjer je vsako leto Erazmov viteški turnir, veliko obiskovalcev pa si ogleda tudi bližnji Park vojaške zgodovine v Pivki.

Postojnsko jamo sestavlja sistem približno 20 kilometrov odkritih rovov, kar jo uvršča med 100 najdaljših podzemskih kompleksov na svetu. Tam, kjer rovi med seboj niso bili povezani, so povezavo napravili umetno. Umetnih rovov je za približno kilometer in pol.

Postojnska jama, podzemna rekaZa turizem so Postojnsko jamo pričeli urejati že kmalu na začetku 19. stoletja, elektrificirana je od leta 1884, že prej, pa so po jami postavili prve tirnice za prevoz turistov z jamskimi vozički. Kasneje je Postojnska jama dobila pravi jamski vlak, ki danes množice turistov prevaža po kilometrih podzemlja.

Postojnska jama letno sprejme več kot pol milijona gostov iz vsega sveta, ki lahko v njej občudujejo vsa čudesa, ki jih je predvsem reka Pivka izklesala v milijonih let. Postojnska jama je tudi domovanje ene najbolj zanimivih živalskih vrst. Tu biva močeril Proteus anguinus ali človeška ribica.

Izjemne stvaritve matere narave so v Postojnski jami atraktivno predstavljene, obiskovalci pa si lahko ogledajo veličastne kapnike, slovite jamske stalaktite in stalagmite, med katerimi so nekateri starejši od pol milijona let.

Jaslice v Postojnski jami

Že dobri dve desetletji je v decembrskem času v Postojnski jami prikazujejo svetopisemsko zgodbo o božjem rojstvu. Obiskovalci si prizore Jaslic – od Marijinega oznanjenja pa vse do prihoda svetih treh kraljev – ogledajo ob sproščenem sprehodu skozi postojnsko podzemlje, kjer svetloba in melodije zapete iz grl otroškega zbora, pripomorejo k podoživljanju praznika in njegove lepote. V prizorih Jaslic nastopajo mladi iz Postojne in okolice, vsako leto pa se jim pridruži okrog štirideset pevskih skupin iz Slovenije in zamejstva. Letošnje Jaslice bodo z nastopom obogatili tudi izjemni vokalisti tria Eroika in s svojimi nastopi se doprinesli svečanosti trenutka. K dobremu razpoloženju seveda pripomore zakurjeno ognjišče pred Postojnsko jamo. Predstave Jaslic v Postojnski jami so na sporedu ob 14:00, 15:00 in 16:00 uri: 25., 26., 27., 28., 29. decembra 2010 ter 1. in 2. januarja 2011. Vstopnina za ogled Jaslic: odrasli 16 EUR otroci od 6 do 14 let 9 EUR otroci do 5 let 1 EUR Zaradi vellikega zanimanja se priporoča rezervacija.

Povezane objave: