Doma Izleti Zanimivosti Postojnska jama

Postojnska jama

Postojnska jama je najbolj obiskana in najbolj veličastna jama v Sloveniji, po mnenju večine pa tudi ena izmed najlepših jam na svetu. Skoznjo teče reka Pivka, ki notranjost jame oblikuje že skoraj dva milijona let. Reka Pivka ponikne pri zunanjem vhodu v jamo, nato pa ponovno priteče na površje na Planinskem polju, kjer svojo pot nadaljuje kot reka Unica. Postojnska jama predstavlja dvajset kilometrov dolg kraški jamski sistem, ki je največji sistem, med do sedaj raziskanimi osem tisoč kraškimi jamami v Sloveniji. K temu jamskemu sistemu prištevamo še nekatere druge jame, kot so Otoška jama, Magdalena jama, Črna jama in Pivka jama. V jami je skozi vse leto stalna temperatura 8°C, globina jame pa dosega 115 metrov.

Postojnska jama

Zanimivosti v Postojnski jami

V notranjost jame se lahko popeljemo z električnim vlakcem, kar je svojevrstna posebnost, saj je to edini podzemni sistem na svetu, ki ponuja takšno popotovanje. Dvotirna jamska železnica nas popelje na štiri kilometre dolgo pot v notranjost jame. Med vožnjo z vlakcem lahko občudujemo veliko Koncertno dvorano, ki zaradi svojih izjemnih akustičnih lastnosti vsako leto gosti različne glasbene dogodke, večinoma so to koncerti simfoničnih orkestrov in solistov klasične glasbe. Koncertna dvorana lahko naenkrat sprejeme kar deset tisoč obiskovalcev.

Postojnsko jamo sestavlja več dvoran, ki jih krasijo koničasti kapniki in mogočni kapniški stebri. Tako lahko med potjo po Ruskem rovu opazimo najznamenitejši kapnik v jami, ki so mu nadeli ime Briljant. Briljant, kot simbol Postojnske jame, je pet metrov visok stalagmit, ki na obiskovalce naredi še dodaten vtis, saj je bleščeče bele barve.

Živalski svet v jami

Človeška ribica
Vir: Javier Ábalos Alvarez from Madrid, España [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

V postojnskem jamskem sistemu živi preko 80 različnih vrst jamskih živali. Nekatere jamske živali so že izumrle, saj so v jami odkrili tudi kosti nekdaj živečega jamskega medveda, jamske hijene in pragoveda. Simbol Postojnske jame pa predstavlja človeška ribica (proteus anguinus), ki je endemit kraškega podzemlja. Na podzemsko temo prilagojena žival je edini jamski vretenčar na svetu, poleg tega pa trenutno tudi največja poznana jamska žival na svetu. Človeška ribica z belim pigmentom zraste do trideset centimetrov, njene zarasle oči ne vidijo, a si pri iskanju hrane in preživetju pomaga z vohom in tipom. V Sloveniji je človeška ribica z zakonom zavarovana živalska vrsta, v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja pa je bila uvrščena na seznam redkih in ogroženih vrst.

Jaslice v Postojnski jami

V božičnem času je v Postojnski jami na voljo ogled največje postavitve živih jaslic v Sloveniji. Tradicionalne žive jaslice v jami postavljajo že od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Jaslice so razporejene po celotni turistični poti v jami, kjer jih spremljajo nastopajoči pevski zbori iz vse Slovenije.

Park Postojnska jama

EXPO jama kras

V Parku Postojnske jame se nahaja tudi razstavni paviljon, kjer si lahko ogledamo razstavo o nastanku in turističnem razvoju Postojnske jame. EXPO jama kras obiskovalcem nudi vpogled v naravno in kulturno dediščine jame, vse od pradavnine pa do danes. Na razstavi se seznanimo z vsemi aktivnostmi raziskovanja jame in razvojem jamskega turizma na kraških tleh.

Proteusova jama z Vivarijem

Proteusova jama z Vivarijem se nahaja v bližini vhoda v Postojnsko jamo. Vivarij je razdeljen na dva dela; v enem delu se Vivarij uporablja za raziskovalna dela znanstvenikov na področju krasoslovja in speleobiologije, v drugem delu pa razstava odkriva posebnosti podzemnega kraškega sveta ter njene najznačilnejše živalske vrste, ki bivajo globoko pod površjem.

Modrijanova domačija z mlinom in žago

V neposredni bližini Postojnske jame se nahaja Modrijanova domačija, ki je sestavljena iz osrednjega poslopja, Spodnjega mlina in žage. V notranjosti domačije nam je na voljo ogled etnološke zbirke, skozi katere bomo spoznali zgodovino mlina in mlinarstva, ki je bilo nekoč na tem področju eno izmed pomembnejših dejavnosti.

Predjamski grad

Predjamski grad tudi spada pod okrilje Parka Postojnska jama, saj se nahaja le nekaj kilometrov naprej od vhoda v Postojnsko jamo, v idilični vasici Predjama. Grad Predjama velja za največji in edini ohranjeni jamski grad na svetu. V notranjosti gradu si lahko ogledamo različne predmete, ki so jih uporabljali v srednjem veku. Poleg tega, se nekaj naučimo tudi o samem obleganju gradu v 15. stoletju in spoznamo zgodbo najbolj znanega prebivalca gradu, Erazma Predjamskega.

Predjamski grad

Grad stoji na 123 metrov visoki prepadni steni, za njim pa se odpira vhod v Jamo pod Predjamskih gradom. Jama pod gradom je sestavljena iz večnadstropnih rovov, ki jih povezuje nekoliko brezen. Prav zato je jama le deloma odprta za turistične oglede. Globoko pod Predjamskih gradom pa ponikne potok Lokva, ki je izoblikoval šest kilometrov dolge rove v jami.

Mesto Postojna

Titov trg

Postojnska jama je dobila ime po mestu Postojna, saj se jama nahaja na obrobju mesta. Obiskovalci Postojne najraje zaidejo na osrednji trg v mestu, ki se imenuje Titov trg. Tu so obiskovalcem na voljo številne kavarne, restavracije in manjše trgovine, ki ob številnih javnih prireditvah, koncertih in predstavah postanejo del živahnega mestnega jedra.

Titov trg, Postojna
Tiia Monto [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU na Titovem trgu predstavlja pomembno ustanovo, kjer preučujejo in raziskujejo področje krasa in kraških pojavov.

Cerkev svetega Štefana

V bližini Titovega trga v Postojni se nahaja tudi mogočna cerkev svetega Štefana, ki je bila kot poznobaročna cerkev zgrajena ob koncu 18. stoletja. Cerkev je posvečena svetemu Štefanu, ki je veljal za zavetnika konj. Te vprežne živali so imele v preteklosti na Postojnskem in Notranjskem velik pomen, saj je bilo to obdobje furmanstva, in Postojna je bila ena od pomembnejših furmanskih postojank na poti med Italijo in Avstrijo.

Furmanski praznik

Furmanstvo pravzaprav pomeni prevozništvo surovin in blaga s pomočjo vprežnih konjev, kateri so od srednjega veka pa do 20. stoletja prevažali les, sol, olje, sladkor in železarske izdelke. V čast težaškemu delu konj, se vsako leto v juliju v parku Postojnske jameodvija Furmanski praznik, ki je tradicionalna prireditev že vrsto let.  

Notranjski muzej Postojna

V Postojni si lahko ogledamo tudi stalno razstavo o značilnostih krasa v Evropi, in sicer v Notranjskem muzeju. V Muzeju krasa si tako lahko ogledamo srednjeveške predmete iz Predjamskega gradu ter okostja živali iz ledenih dob, kot so okostja jamskega medveda in leva, okostja stepskega bizona in jamske hijene.

V muzeju spoznamo nastanek kraškega sveta in življenja na krasu skozi zgodovino, prav tako pa si lahko ogledamo interaktivni prikaz tisočih jam, ki so posejane po vsej Sloveniji.

[wpgmza id=”5″ marker=”266″ zoom=”11″]

Objave iz iste kategorije: