Doma Svet Hrvaška Posebne dejavnosti na Pelješcu

Posebne dejavnosti na Pelješcu

Polotok Pelješac je s svojimi dolgimi prodnatimi plažami videti kot iz razglednice. Je prava redkost v vseh pomenih besede in se razteza do Korčule severno od Dubrovnika. Na tem dalmatinskem polotoku ni tistih dolgočasnih množic turistov, temveč je tu majhno število ljubiteljev vina in deskarjev. 

Pelješac je znan po školjkah in ostrigah, ki so nedvomno najboljše, kar jih lahko najdete v celotni hrvaški regiji. Pelješac je bil prvotno severna postojanka Republike Ragusa, današnjega Dubrovnika, in je še vedno dom Stonskega obzidja, edinstvene zgodovinske znamenitosti, ki je najdaljša utrdba v Evropi. 

Če ga nameravate obiskati v kratkem, vam predstavljamo nekaj dejavnosti, ki jih ne smete zamuditi, ko boste stopili na to mistično mesto.

1. Odpravite se na pohod v Sveti iliji 

Sveti Ilija je najvišja točka polotoka, ki se nahaja severozahodno od Orebića, za pohod po njej pa je na voljo več izhodišč. Verjetno najlažja in najpreprostejša pot, ki jo lahko preizkusite, se začne v zapuščeni vasi Gornja Nakovana, ki se nahaja nedaleč od Viganja. Od tam vodi označena pot, ki vas korak za korakom popelje do 961 metrov visokega vrha, pohod pa traja 2 uri. 

Sveti Ilija, Pelješac
Sveti ilija, Pelješac (961m)

Upoštevajte, da je vzpon skalnat, zato obujte močne čevlje ali škornje. Pijte veliko vode in se na pot ne odpravljajte v vročem poletnem popoldnevu. Na teh pobočjih živijo tudi rogati ujede, zato si za večjo varnost nadenite dolge hlače. 

Ne skrbite, saj boste za vse te napore in priprave nagrajeni z možnostjo, da si ogledate Dalmacijo v vsej njeni veličini, ki se bo razprostrla pred vami. Ob pravih pogojih se lahko ta razgled razteza celo do Črne gore. 

2. Obiščite legendarno vinsko klet 

Leta 1996 je Miljenko “Mike” Grgič, legendarni vinar, ki je svoj mednarodni ugled utrdil v Kaliforniji, v Trsteniku odprl vino Grgić. Grgich je tisti, ki je ustvaril Chateau Montelena, slavni chardonnay, ki je leta 1976 med sodbo v Parizu premagal svoje priljubljene francoske konkurente. Odločil se je, da se vrne v domovino in na strma pobočja polotoka Pelješac uvede sodobne tehnike pridelave vina. 

Hrvaško vino Grgić in izvor Zinfandela

Tako je nastalo njegovo priznano vino Plavac Mali temno rdeče barve z okusi, ki so se usklajevali več kot dve leti, vključno s 15 mesečnim staranjem v posebnih hrastovih sodih, uvoženih iz Francije. 

V najboljših restavracijah v Dubrovniku ga prodajajo po zelo ugodni ceni, v vinski kleti Grgič pa je ta visokokakovostni napitek najbolje in cenovno ugodneje poskusiti ob običajnih dnevih v tednu. 

3. Napolnite svoj želodec v Mali Ston 

Vila Koruna sodi med vrhunske restavracije na polotoku z jedilnikom, ki je razdeljen tako, da zagotavlja popolno izkušnjo lokalne kulinarike, od aperitiva do kave z nekaj vmesnimi tečaji. Dobra izbira je začeti z dalmatinskim sirom in pršutom, ki mu sledi kremna špargljeva juha, in nadaljevati z rump steakom na žaru z na maslu kuhano zelenjavo. 

Mali Ston, Pelješac
Pristanišče Mali Ston, Pelješac

Na voljo so tudi sladice, na primer dnevni štrudelj ali kamnita pita. Na voljo je tudi meni z ostrigami, ki vključuje sveže vzorce, kremno juho, ostrige v morskih algah, ostrige grâtinées, počasi pečene ostrige in drugo. 

Če vas vse te jedi preveč nasitijo, lahko uživate tudi ob kozarcu kakovostnega vina. Na koncu zaključite dan s počitkom v svoji sobi s štirimi zvezdicami s čudovitim razgledom na morje. 

4. Pojdite na jadranje na deski v Viganj 

Viganj se udobno nahaja na jugozahodni obali Pelješca, le na pol poti ob ozkem Korčulskem kanalu, kar ga postavlja v sam vrtinec vetrovnega tunela. Tu piha znameniti poletni maestral, ki je dvakrat močnejši kot kjer koli drugje ob hrvaškem Jadranu.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je v teh krajih začelo uveljavljati jadranje na deski, kar se je zgodilo približno v istem obdobju, ko se je ta šport razmahnil v Evropi. Od takrat so se v obalni vasi Viganj začele odpirati šole in klubi, pa tudi kampi, bari in trgovine, ki so bili namenjeni deskarjem, ki so se v poletnih mesecih zgrinjali na to območje.

Na tem območju sta že dolgo uveljavljeni šoli Water Donkey in Liberan. Mesec julij velja za najboljši mesec za deskanje. Lahkoten jugovzhodni veter, ki piha zjutraj, pomaga začetnikom, medtem ko se izkušeni deskarji lahko borijo proti močnejšim vetrovom zgodaj popoldne in pozneje. 

5. Vstopite v Ston in si privoščite ostrige 

V zalivu Mali Ston so Rimljani prvič gojili ostrige. V osemdesetih letih 19. stoletja so bile ustanovljene kmetije, ki so ustvarile cvetočo industrijo, ki se je ohranila vse do danes. Razkošna poslastica v pariških restavracijah, kakovostne ostrige pa lahko na tem območju kupite ob cesti, tako kot kupujete cenovno dostopne sezonske pridelke. 

Ostrige lahko pojeste v bolj formalnem okolju, kot je Bakus, lokalna restavracija v zgodovinskem središču Stona. Odlične ostrige na tem območju, ki se prodajajo po ceni le nekaj več kot 1 evro, lahko uživate obložene, kot predjed, v ostrigovi juhi ali kot del obveznega krožnika s školjkami. 

6. Potapljanje v Dubi in Divni

Na manj obiskani severni obali Pelješca (https://putovanje.com.hr/peljesac-je-poluotok-u-koji-cete-se-odmah-zaljubiti/), dobro oddaljeni od vinskih kleti Trstenik in mest za jadranje na deski Viganj, so plaže ne le bolj prazne, ampak tudi bolj nedotaknjene. Le streljaj od Trpanja boste našli idilično Divno. Nekateri srečneži imajo na tem območju svoje domove s pogledom na čudovito gladko prodnato obalo in zaliv. Ker tu ne boste našli restavracij ali barov, poskrbite, da boste imeli s seboj svoje osvežilne pijače in prigrizke. 

Malo naprej boste odkrili Dubo ali Dubo Pelješko, ki je prav tako privlačna s svojim kristalno čistim morjem, belimi kamenčki in nekaj zibajočimi se čolni. Na hrbtni strani plaže je skromna ribiška skupnost, ki se ukvarja s svojimi vsakdanjimi posli. Tu so domačini, ki bodo z veseljem oddajali svoje apartmaje v bližini ali na sami obali. 

To so le nekatere od številnih dejavnosti, ki jih morate sami preizkusiti, če se kdaj potepate po polotoku Pelješac.

Objave iz iste kategorije: