Doma Slovenija Mesta Prevorje, zeleni raj sredi Kozjanskega

Prevorje, zeleni raj sredi Kozjanskega

Pogled na PrevorjeV osrčju gričevnate kozjanske pokrajine, ki svoje vrhove vzpenja pogosto kar nad 500 metrov nadmorske višine, se skriva pravljični kraj Prevorje. Zaradi svoje razgibanosti in slikovitosti ga opevajo domači literati v pesmih in marsikdo ga imenuje kar »Kozjanski raj«.
Kraj leži na jugovzhodu Občine Šentjur in je dobil ime po velikem številu prevalov in prevojev. Obsega šest vasi, v katerih živi okrog 750 prebivalcev. Do naselja pridemo po vijugasti regionalni cesti R 423, ki je izredno priljubljena med motoristi in kolesarji, iz Šentjurja v smeri Lesično-Kozje ali iz Olimja preko Virštanja oz. iz Podsrede preko Kozjega v smeri Šentjurja. 

Prevorje: cerkev sv. Ane in OŠ Prevorje z astronomskim observatorijemOsrčje Prevorja krasi idilična baročna cerkev sv. Ane z lepimi baročnimi freskami. V njeni neposredni bližini je Podružnična osnovna šola Prevorje iz leta 1999, ki predstavlja center dogajanja v kraju. V njej je namreč tudi velik večnamenski prostor, namenjen kulturnim prireditvam in prostočasnim dejavnostim, ter telovadnica za rekreacijo in nočitve tabornikov. V njeni neposredni bližini se nahaja tudi Športni center z igriščem za nogomet in košarko ter s popolnoma novim teniškim igriščem in stezo za balinanje, ki sta bili letos zgrajeni in otvorjeni pod okriljem Športnega društva Prevorje.

Stara kozjanska domačijaPosebnost šole in kraja predstavlja astronomski observatorij oz. opazovalnica zvezd z odprtim pogledom na južno nebo. Zaradi odsotnosti svetlobne onesnaženosti predstavlja Prevorje idealno lokacijo za astronomska opazovanja in raznovrstne tabore. Prevorsko kulturno društvo v sodelovanju z Astronomskim društvom Kosci iz Šentjurja, ki ima v upravljanju tamkajšnji observatorij, že več let zapored zadnjo soboto v juliju organizirata tradicionalno Astronomsko noč. Srečanje pod zvezdami je obarvano s strokovnim predavanjem v navezavi z astronomijo, čemur sledi opazovanje zvezd skozi teleskop pozno v noč. Prireditev je namenjena širši množici in ima vedno prost vstop.

Pohodniki sredi prevorskega gričevjaKraj pa skriva še mnogo drugih zanimivosti, ki jih je vredno odkriti. Posebnost je stara kozjanska hiša, krita s slamo, in tipični kozjanski kozolci, pa tudi okoliške kmetije, ki še hranijo stare kmečke pripomočke in orodje za delo na kmetiji. Še vedno živijo v kraju domače obrti, kot so pletarstvo, šivanje na platno, kvačkanje in pletenje z volno. Mlinarstvo, ki je bilo včasih živahno ob potoku Bistrica, je žal zamrlo, a stari mlini na vodo so še na vpogled. Prav tako se prebuja podeželjski turizem, ki nudi popotnikom in obiskovalcem enkratno doživetje spanja na seniku na Mačkovi kmetiji v vasi Lopaca. Še posebej se tovrstne izkušnje razveselijo mestni otroci, ki lahko božajo najrazličnejše domače živali in se zvečer zadovoljni potopijo v objem mehkega, dišečega sena.

Pohodniki po Poti z Guzajem ob Laprškovem mlinuPoleg ogleda kulturno-zgodovinskih zanimivosti nudi Prevorje še veliko možnosti za rekreacijo v lepo ohranjeni in čisti naravi. Poleg rekreacije na domačih igriščih predstavlja nepozabno doživetje ježa konj po tej slikoviti pokrajini ter kolesarjenje ali pohodništvo po krožni Poti z Guzajem, ki se vije s Prevorja do Planine pri Sevnici in naprej do Dobja, potem pa se obrne nazaj proti Prevorju.
 
Pohodnici ob informacijski tabli na Poti z GuzajemPrevorje namreč skriva še eno razburljivo skrivnost! Po Kozjanskem je svoje dni rajžal razbojnik Guzaj, imenovan tudi kozjanski Robin Hood, ki je jemal bogatim in dajal revnim. Njegovo zanimivo življenje še vedno buri literarne duhove, njegovo telo pa počiva na pokopališču ob cerkvi sv. Ane na Prevorju. Odlomke iz njegovega življenja uprizarja domače kulturno društvo v sodelovanju s kulturniki s Planine. Prevorjani so v sodelovanju s KS Planina in sosednjo Občino Dobje letos uspeli obuditi legendo o tem kozjanskem posebnežu in označiti pohodniško pot, ki so jo poimenovali po njem. Na poti z Guzajem se boste srečali z zgodbo o pogumnem kozjanskem tolovaju Francu Guzaju (1839 – 1880), ki se je rodil v Primožu pri Šentjurju, svojo Dramska skupina uprizorila odlomek iz Guzajevega življenja v gozdu ob igrišču na Prevorjuživljenjsko pot pa po sedmih letih ropanja in tatvin po vsej Štajerski in tudi na Hrvaškem zaključil v Košnici pri Prevorju, kjer je podlegel strelom orožnikov, ki so ga vztrajno lovili od Krškega pa vse do Dunaja. Guzajeve tarče so bili graščaki, župniki in trgovci, skratka bogati sloj, ki mu je jemal, da je potem lahko revežem dajal. Med prebivalci Kozjanskega je bil zaradi svoje dobrosrčnosti priljubljen in sprejet, pa tudi njegovo srce se je vnelo za mlinarjevo hčer Barbko s Prevorja. Guzajeva pot pelje tudi mimo mlina, v katerem {mosimage}je živela Guzajeva izbranka. Ob pešpoti, ki je opremljena z informacijskimi tablami v slovenskem in angleškem jeziku, so na ogled poleg starih mlinov še številne druge znamenitosti, kot so kužno znamenje in stara kovačija v Žegru, spomenik NOB na Lopaci ipd. Ne gre pa pozabiti prijaznih in gostoljubnih ljudi, ki jih boste srečali na poti. Prevorjani pa si prizadevajo v naslednjem letu na Prevorju še odpreti zbirko o Guzajevem življenju

Avtor: Aleksandra Maček
Filter by

Objave iz iste kategorije: