Doma Izleti Zanimivosti Kaj je Center Noordung in zakaj ga obiskati?

Kaj je Center Noordung in zakaj ga obiskati?

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga je zavod, v sklopu katerega potekajo raziskovanje, zbiranje in posredovanje dognanj o vesolju in vesoljskih tehnologijah. Javnosti ta dognanja in novosti predstavljajo preko razstav, delavnic in predavanj, informacije pa so podane na način, da so razumljive različnim starostnim skupinam, tudi šolarjem.

Kaj sploh je vesolje?

Vesolje je vse, česar se lahko dotaknemo, začutimo, zaznamo, izmerimo. Vključuje živa bitja, planete, zvezde, galaksije, oblake prahu, svetlobo in celo čas. Pred rojstvom vesolja čas, prostor in materija niso obstajali.

Vesolje vsebuje milijarde galaksij, od katerih vsaka vsebuje milijone ali milijarde zvezd. Prostor med zvezdami in galaksijami je večinoma prazen. Vendar pa tudi kraji, ki so oddaljeni od zvezd in planetov, vsebujejo razpršene delce prahu ali nekaj atomov vodika. Prostor je napolnjen tudi s sevanjem (npr. svetloba in toplota), magnetnimi polji in visokoenergetskimi delci (npr. kozmični žarki).

Vesolje je ogromno. Sodobni reaktivni lovec bi potreboval več kot milijon let, da bi dosegel najbližjo zvezdo Sonce. Če potujete s svetlobno hitrostjo (300.000 km na sekundo), bi potrebovali 100.000 let, da bi samo prečkali našo galaksijo Rimsko cesto.

Nihče ne ve natančne velikosti vesolja, ker ne vidimo roba – če ta sploh obstaja. Vse, kar vemo, je, da ima vidno vesolje premer vsaj 93 milijard svetlobnih let. 

Vesolje ni bilo vedno enake velikosti. Znanstveniki verjamejo, da je vesolje nastalo z velikim pokom, ki se je zgodil pred skoraj 14 milijardami let. Od takrat se Vesolje širi navzven z zelo veliko hitrostjo. Torej je območje vesolja, ki ga zdaj vidimo, milijarde-krat večje, kot je bilo, ko je bilo Vesolje zelo mlado. Galaksije se prav tako oddaljujejo, saj se prostor med njimi širi.

Veliko o vesolju na laikom razumljiv način izveste tudi v Centru Noordung.

Družina v Centru Noordung v sobi VESOLJE 360 raziskuje vesolje
Družina v Centru Noordung v sobi VESOLJE 360 raziskuje vesolje

Zakaj nas vesolje tako fascinira?

Za ljudi vsak korak bližje ugotovitvi izvora vesolja pomeni korak bližje k boljšemu razumevanju samih sebe. Človeška bitja imamo notranjo potrebo po raziskovanju sveta. Z raziskovanjem smo odkrivali nove celine, našli zdravila za bolezni, napredovali v tehnologiji, komunikaciji in še marsikaj. Preučevanje izvora vesolja in njegovo raziskovanje nam pomaga graditi našo civilizacijo.

Če znanstveniki ne bi preučevali vesolja, ne bi vedeli veliko stvari o našem lastnem planetu, vključno s tem, kakšen planet je v primerjavi z drugimi planeti, informacije o njegovi orbiti in zakaj  lahko omogoča življenje, medtem ko ga mnogi drugi planeti ne morejo. Študij vesolja ima številne veje, vključno s kozmologijo, astrofiziko, planetarno znanostjo in astrobiologijo. Medtem ko je cilj vsake od teh vej ugotoviti, kaj se dogaja v ogromnih svetovih onkraj Zemlje, so sklepi in odkritja, narejena na teh območjih, tudi pomembne informacije za znanstvenike, da lažje razumejo naš planet.

Poznavanje našega kozmičnega izvora nam pomaga razumeti, kako smo nastali in kako bi lahko vplivali na vesolje zdaj in v prihodnosti. To razmišljanje o »veliki sliki« je pripeljalo do številnih pomembnih odkritij in boljšega razumevanja delovanja vesolja, vključno z našim majhnim kotičkom.

Preberite tudi: Bivanje v Thermani Laško za edinstveno razvajanje

Kako je nastal Center Noordung?

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga je posledica ideje, ki sega v leto 2005. Ideja je nastala na podlagi želje povezovanja kulture, sodobne tehnologije, vizionarskih zamisli in idej. 

Ideja se je začela uresničevati v obliki Spominske sobe v sklopu občine Vitanje leta 2006, ki so jo odprli v spomin pionirju vesoljskih poletov in tehnologij, Hermanu Potočniku Noordungu. Objekt, ki ga kot Center Noordung poznamo danes, pa je bil zgrajen leta 2012.

Kje se nahaja Center Noordung?

Center Noordung se nahaja v eni manjših slovenskih občin – Vitanje. Vitanje je trško naselje od leta 1306, od leta 1995 pa upravno središče istoimenske občine Vitanje. Naselje leži v kotlini, obkroženo s hribovito pokrajino jugozahodnega Pohorja in podaljška Karavank, odmaknjeno od bližine večjih centrov. Danes se odmaknjenost kaže predvsem kot prednost, zaradi ohranjenega naravnega okolja. 

Center Noordung se nahaja na obrobju centra vasi, v bližini vse pomembne infrastrukture. Imenuje pa se po Hermanu Potočniku Noordungu.

Kdo je bil Herman Potočnik Noordung?

Herman Potočnik Noordung je bil slovenski raketni inženir, častnik, pionir kozmonavtike, vesoljskih poletov in tehnologij. Rojen je bil 22. decembra 1892 v Pulju, umrl pa je 27. avgusta 1929 na Dunaju

Konec leta 1928 je v Berlinu izdal svojo edino knjigo z naslovom »Problem vožnje     po vesolju – raketni motor«. Noordung je na 188 straneh in 100 ročno izdelanih ilustracijah zastavil načrt za preboj v vesolje in vzpostavitev tamkajšnje trajne človeške prisotnosti. Zasnoval je podrobno zasnovo vesoljske postaje, ki jo ruski in ameriški zgodovinarji vesoljskih poletov štejejo za prvo arhitekturo v vesolju. Opisal je uporabo orbitalnih vesoljskih plovil za podrobno opazovanje tal v miroljubne in vojaške namene in opisal, kako bi lahko bili posebni pogoji v vesolju uporabni za znanstvene eksperimente.

Knjiga je bila v začetku leta 1935 prevedena v ruščino, leta 1986 v slovenščino, leta 1995 v angleščino (Nasa) in v hrvaščino leta 2004 (Marino Fonović, založba Labin Art Press). Delni prevod v angleščino, ki je vseboval večino bistvenih poglavij, je bil narejen že leta 1929 za ameriško revijo Science Wonder Stories in je bil izdan v treh delih.

S svojimi številnimi idejami je Noordung postal eden od utemeljiteljev astronavtike. 

Kaj nudi Center Noordung?

V Centru Noordung lahko izbirate med:

  • vodenimi ogledi za šole, družine, posameznike ali skupine. Za šolarje je predvsem zanimiva interaktivna aplikacija Vesolje 360, kjer lahko učenci spremljajo zanimive animacije in na interaktivni način spoznavajo vesolje. Na voljo so tudi druge interaktivne vsebine, tako za otroke kot za odrasle.
  • razstavami o Hermanu Potočniku Noordungu, Sloveniji v vesolju, Podobah zemlje, Luni, Sončnemu sistemu in začasnih razstavah.
  • doživetji v organizaciji Centra Noordung ali v sodelovanju z lokalnimi ponudniki nastanitev in kulinarike.
  • predavanji v živo ali po spletu (posnetki).
  • delavnicami v sklopu programa za šole.
  • in drugimi izobraževalnimi vsebinami.
Razstave v Centru Noordung
Razstave v Centru Noordung

Podaljšajte izlet z ogledom bližnjih znamenitosti destinacije Rogla-Pohorje.

Če bi si dan po ogledu Centra Noordung radi popestrili še kako drugače, okolica nudi veliko kulturno-zgodovinskih in naravnih znamenitosti Rogle in Pohorja. V Bližini se tako na obronkih Pohorja nahajata Beškovnikova kašča in Skomarska hiša, do katerih vodi lep sprehod in prikazujeta nekdanje podeželsko življenje. Lahko pa se zapeljete do Žičke Kartuzije in se sprostite v objemu nekdanjega samostana.

Objave iz iste kategorije: