Doma Svet Evropa Kam ponoči v Parizu

Kam ponoči v Parizu

Pariz, znan kot mesto luči, se tako imenuje zato, ker ponoči mesto postane še bolj čarobno. Ta vzdevek izvira iz sklicevanja na intelektualno “svetlobo” mesta, ki je bilo osrednje središče ustvarjalcev in umetnikov, zlasti v dvajsetih letih 20. stoletja.

Ta vzdevek se nanaša tudi na zgodnje uvajanje ulične razsvetljave v mestu, saj je bilo med prvimi kraji, ki so leta 1878 prešli z oljnih svetilk na električne. 

To čarobno mesto, ki prekipeva od romantike, ima dolg seznam krajev, ki jih lahko obiščete in raziščete po mraku, vključno z naslednjimi:

Obisk Louvra 

Da, prav ste prebrali, raziskovanje Louvra po mraku je veliko boljše kot podnevi. Zato ne preseneča, da je to ena najboljših stvari, ki jih lahko ponoči počnete v mestu luči.

Louvre, Pariz
Velika steklena in kovinska piramida v Louvru v Parizu

Louvre postane še bolj romantičen, ko nočno nebo napolnijo zvezde. Občutek je poseben, saj lahko kraj raziskujete z manjšo množico ljudi, ki vam pusti veliko prostora za občudovanje veličastne umetnosti, v primerjavi s tem, ko se morate nekaj ur prej boriti z veliko množico ljudi. 

Ponoči lahko kraj vedno obiščete sami, le ne zamudite predhodne rezervacije vstopnic, da preskočite vrsto in se prepričate, da boste lahko vstopili. 

Občudujte svetlobni šov v Eifflovem stolpu 

Ko nastopi noč, že tako osupljivi in osvetljeni Eifflov stolp vsako uro pozdravi mesto luči s spektakularnim prikazom bleščečih utripajočih luči, zaradi česar je že tako osupljiva pariška mestna pokrajina še bolj čarobna. Med obiskom Pariza v Franciji nikar ne zamudite priložnosti, da si ponoči vzamete čas in si sami ogledate to bleščečo svetlobno predstavo.

Eifflov stolp
Eifflov stolp v Parizu ponoči

Če vam to ni dovolj, se lahko povzpnete tudi na sam vrh stolpa, zlasti če ste si ga vedno želeli obiskati ali če vas zanima, kaj lahko še počnete v mestu ponoči. Noč je najboljši čas za vzpon na vrh, saj boste tako doživeli bolj poseben in mističen ambient. 

Ponovno se prepričajte, da imate vstopnice rezervirane vnaprej, saj so običajno zelo hitro razprodane. 

Sprehod in sprostitev ob Seni

V filmih, ki so bili posneti v mestu luči ali se v njem odvijajo, se vedno pojavi nekdo, ki se ponoči sprehaja ob Seni. To je eno najbolj neverjetnih doživetij, še posebej, če je noč čudovita. 

Reka Sena v Parizu

Da bi sprehod kar najbolje izkoristili, priporočamo, da ga začnete v bližini Il de la Cite, kjer boste videli druge ljudi, ki bodo občudovali razgled na Notre Dame, vendar ne na strašljivo pust ali preveč natrpan način. Nato se lahko spustite do Louvra in pri tem prečkate most Pont Neul. 

Obiščite katakombe po mraku 

Pariške katakombe so fascinantne in nekoliko srhljive, če jih obiščete podnevi, ker pa se zaprejo ob 20.30, imate še vedno veliko časa, da se vanje spustite zgodaj zvečer in jih še bolj fascinantno raziščete. 

Te katakombe, ki se nahajajo pod nekdanjimi mestnimi kamnolomi, so počivališče približno 6 milijonov nekdanjih prebivalcev, katerih okostja so tja prenesli v poznem 18. thin 19. thstoletju. Premestitev je bila posledica praznjenja mestnih pokopališč zaradi zdravstvenih razlogov. 

Popolnoma fascinantna in nedvomno ena najbolj edinstvenih izkušenj, ki jo lahko doživite v nočnem mestu luči, je nekaj, česar ne boste nikoli pozabili. 

Zelo priporočljivo in celo obvezno je vnaprej rezervirati vstopnice za določen časovni interval, saj je vrsta na prizorišče običajno dolga več ur. 

Občudovanje mestne pokrajine z Viteškega loka 

Če si želite ponoči ogledati slikovito pariško panoramo, ne zamudite vzpona na vrh Triumfalnega loka. Če k temu dodamo še v daljavi viden utripajoči sijaj Eifflovega stolpa in bleščeče luči nočnega obzorja, ne moremo zanikati, da je pogled z vrha Triglavskega loka vreden, da ga dodate med stvari, ki jih lahko počnete ponoči v pariškem olju. 

Uživajte v nočnem raziskovanju muzeja Musee d’Orsay

Podobno kot Louvre je tudi Musee d’Orsay nekaj posebnega, če si ga ogledate ponoči. Tu lahko občudujete bleščeče luči mestnega obzorja skozi priljubljena okna ure v muzeju. Poleg tega je nekaj čudovitega tudi v tem, da si muzej ogledate, ko se gneča čez dan zredči. 

Sprehodite se po živahni ulici Montorgueil

Znamenita ulica Montorgueil je s svojim posebnim naborom restavracij, barov, trgovin in kavarn najboljši kraj, kamor se lahko odpravite, da bi ponoči spoznali različne točke v mestu.

Za lažjo predstavo si lahko najprej privoščite sveže pecivo v eni najstarejših mestnih pekarn Stohrer, nato pa se odpravite na kozarec vina v bližnjo kavarno. Večer zaključite z okusno večerjo v restavraciji, kjer boste uživali v živahnem vzdušju množice turistov in domačinov, ki prav tako uživajo v pariški noči. 

Priča romantičnemu pariškemu sončnemu zahodu

Seveda vaše nočno raziskovanje mesta luči ne bo popolno, če ne boste na lastne oči opazovali pariškega sončnega zahoda. Najboljše pri tem je, da je po mestu veliko čudovitih krajev, kjer lahko občudujete sončni zahod, vključno z vrhom Notre Dame ali Eifflovega stolpa, čudovitimi bari na strehah in celo streho galerije Galeries Lafayette. Če pa iščete zanesljivo, osupljivo in brezplačno možnost, je vsekakor težko zgrešiti s preživljanjem noči, ko boste opazovali sončni zahod, ko boste sedeli povsem sproščeno pred cerkvijo Sacre Coeur na Montmartru.

Objave iz iste kategorije: