Doma Izleti Jezera Jezero Črnava pri Preddvoru

Jezero Črnava pri Preddvoru

Po kriterijih, ki se jih v naši seriji o jezerih skušamo čimbolj striktno držati med ta jezera vsekakor spada tudi jezero Črnava pri Preddvoru na Gorenjskem. Tako kot večina že predstavljenih jezer je tudi to jezero nastalo tako, da so pred kakimi šestdesetimi leti zajezili potok Bistrica, ki priteče izpod Zaplate in Malega Grintavca. Vse od tedaj naprej se jezero Črnava bolj ali manj uspešno uveljavlja kot turistični biser ne samo na Gorenjskem, ampak tudi v celi Sloveniji. To pa je tudi eden od kriterijev, ki jih zasledujemo pri izboru jezer.

Pogled z jezera proti Storžiču
Pogled z jezera proti Storžiču

Jezero Črnava od blizu

Jezero Črnava je dolgo 250 metrov in široko približno 100 metrov. Na južnem delu je globoko več kot 6 metrov, tam kjer voda priteka v jezero pa je zelo plitvo. Razmeroma močan tok vode skozi jezero zagotavlja, da je voda v jezeru vedno sveža in čista. K bistrosti vode nekaj malega prispevajo tudi vodne rastline. Za sedaj je jezero Črnava še vedno pod upravljanjem direkcije za vode, v kratkem pa bo upravljanje prevzela občina Preddvor.

To bo tudi pospešilo razvoj turizma ob jezeru, saj nameravajo že v kratkem začeti urejati obalo, zlasti vzhodno, izboljšati nameravajo gostinsko ponudbo itd. K živahnejšemu turističnemu utripu na jezeru in ob njem so v zadnjem mesecu ali dveh največ doprinesli trije leseni v Bohinju izdelani čolni. Slavnostno splavitev teh čolnov so v Preddvoru pospremili z dobrodelno prireditvijo in kulturnim programom. Ura vožnje s čolnom stane 9 evrov, pol ure pa šest evrov.

Grad Hrib

K turističnemu utripu kraja, ki se po enem od štirih gradov v okolici imenuje Hrib veliko prispeva tudi znameniti jesenov drevored v neposredni bližini, ki naj bi vsem tistim, ki se poročijo v senci teh dreves jamčil najmanj 50 srečnih let v zakonu. Nekoč cvetoči poročni turizem ob jezeru Črnava je zaradi zapletov glede lastništva gradu Hrib skoraj zamrl, v zadnjem času pa znova oživlja.

Grad Hrib v Preddvoru Jezero Črnava pri Preddvoru
Grad Hrib v Preddvoru

V neposredni bližini gradu Hrib je tudi grad Turn, nekaj časa tudi v lasti Celjskih grofov. Bolj znan pa je po tem, da je v gradu živela prva slovenska pesnica Josipina Turngrajska, poročena s slovenskim narodnim buditeljem Lovrom Tomanom. V gradu ima tudi spominsko sobo, pred gradom pa je njej posvečen kamniti piramidni obelisk. Danes je v gradu Turn Dom starejših občanom.

Grad Dvor

Posebej velja omeniti še grad Dvor, ki sameva v središču Preddvora. Prvotno je bil to samostan, pozneje pa še sanatorij, letovišče, vzgojni zavod in še kaj. Danes je grad zapuščen in prepuščen času, nihče ne ve do kdaj. Naselje pred Dvorom je dobilo preprosto sestavljeno ime Preddvor.

Naravna dediščina Preddvora

Preddvor z okolico pa ni bogat samo s kulturno dediščino, marveč še bolj z razgibano naravno dediščino, nad katero kraljuje 2132 metrov visoki Storžič, precej nižje je Kališče in še niže je Zaplata, z daleč vidnim Hudičevim borštom. Bolj obiskane kot visoki vrhovi so po predgorju razporejene cerkvice in domovi, s sv. Jakobom pod Zaplato, sv. Miklavžem pod Goro in sv. Lovrencem nad naseljem Babni Vrt. Prospekt, ki nosi naslov Preddvorske poti našteva kar 23 kulturnih in naravnih znamenitosti, ki so vse po vrsti vredne ogleda oziroma obiska.

[wpgmza id=”5″ marker=”271″ zoom=”11″]

Objave iz iste kategorije: