Doma Izleti Jezera Podpeško, Krimsko ali Podkrimsko jezero

Podpeško, Krimsko ali Podkrimsko jezero

V skupini najmanjših slovenskih jezer posebno mesto pripada Podpeškemu jezeru. V tu obravnavano skupino je uvrščeno najprej zaradi bližine glavnega mesta – od centra Ljubljane je oddaljeno le 15 km – še bolj pa zato, ker je nekaj posebnega po svojem nastanku oziroma obstanku. Vodo namreč dobiva iz sedmih površinskih kraških izvirov, ki se stekajo v Mlinski potok, le-ta pa v jezero. Odteka pa podzemsko, skozi globok lijak in dalje preko sifona do izvira na južnem polju Ljubljanskega barja. O tem, da je nekaj posebnega priča tudi dejstvo, da so ga kot enega najglobljih jezer v Slovenji (okoli 50 m) leta 1988 razglasili za naravni spomenik in je tudi del Krajinskega parka Ljubljansko barje.

Podpeško jezero pri vasi Jezero leži na spodnjem koncu široke kraške kotanje imenovane Zajezero, ki ga od Ljubljanskega barja loči nizek skalni prag. Kotanja in z njo tudi jezero ležita med dvema z bujnim gozdom poraščenima hriboma sv. Ane in SV. Lovrenca in le streljaj od Kamnika pod Krimom. Skoraj povsem okroglo jezero z daljšim premerom 135 m in krajšim 120 m je v povprečju globoko le 10 m. Ob večjih poplavah gladina vode naraste tudi za 3 m in poplaavi tudi okoliško ravnico.

podpesko jezero 1 Podpeško, Krimsko ali Podkrimsko jezero
By Sl-Ziga, lastno delo, https://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:PodpeskoJezeroZima2.jpg

Glede na to, da je voda v jezeru zelo mirna in brez nevarnih vrtincev je tudi zelo varno za kopanje in tudi skakanje v vodo s treh pomolov ni nevarno. Bolj kot plavanju in skakanju v vodo je jezero namenjeno sprostitvi in uživanju v lepi naravi. Kot povsod drugod tudi tukaj k dobremu počutju precej pripomore lep in urejen gostinski lokal, ki je nadomestil prejšnjo brunarico. Poleg rib je lokal znan po obari z ajdovimi žganci. Podpeško jezero je privlačno tudi za ribiče, ki tukaj lahko lovijo skozi vse leto, saj jezero le redko zamrzne. V jezeru živijo zelo različne vrste rib: veliki krapi, ščuke, kleni, linje, ostriži in tolstolobike.

Zelo zanimiva je tudi okolica jezera, ki ponuja številne možnosti za sprehode in pohode. Med temi je treba posebej omeniti 484 m visoki vrh sv. Ane s cerkvijo iz 12. stoletja. Sedanjo podobo je cerkev dobila v 16. stoletju. Že v predrimskih časih je bila ta vzpetina pomembno gradišče, saj je omogočala odličen pregled nad dogajanjem v dolini. Z rimsko osvojitvijo naših krajev je življenje v gradiščih zamrlo.

Filter by

Objave iz iste kategorije: