Doma Izleti Jezera Rakiško oziroma Rakitniško jezero

Rakiško oziroma Rakitniško jezero

Rakiška oziroma Rakitniška planota z nadmorsko višino nekaj nad 800 m geografi uvrščajo v kraški svet Velikih notranjskih planot. Dostop do Rakitne je mogoč iz ljubljanske smeri prek Črne vasi ali Brezovice, s Primorske in Notranjske pa prek Cerknice. Od Ljubljane je Rakitna oddaljena le pol ure z avtomobilom.

Nekdaj je bila Rakiška planota pravzaprav močvirski svet z močvirsko vegetacijo kakršni sta šašija in rogoza, med te pa spada tudi vrba rakita, po kateri je planota in z njo tudi jezero dobilo ime. Glede na to, da gre za kraški svet ni prav nič nenavadno, da vode v sušnem delu leta tudi presahnejo, obdržijo se le v večjih depresijah, kakršna je tudi tista, ki jo sedaj označujemo kot Rakitniško jezero.

rakitnisko jezero 1 Rakiško oziroma Rakitniško jezero
By SL-Ziga https://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:RakitnaJezero1.JPG

Z namenom, da bi spodbudili razvoj turizma so leta 1962 jezero najprej poskusno zajezili, čez čas pa so zgradili utrjene brežine in betonski jašek za uravnavanje vodostaja, poglobili in uravnali pa so tudi strugo potoka Rakitniščica. Žal pa vsi potoki zaradi regulacije izgubljajo samočistilno sposobnost in tudi voda v jezeru je vse manj čista. K temu nekaj prispevajo tudi izpusti odpadnih voda iz številnih počitniških hišic.

Ne glede na to pa človek na višku sezone – sodeč po številu kopalcev – dobi vtis, da se ljudje na to prav malo ozirajo. Res pa je, da Rakitna ne privablja turiste oziroma obiskovalce samo z relativno majhnim in plitvim jezerom (največja globina je tri metre), marveč tudi ali še bolj z ugodno klimo, ki jo soustvarjajo obsežni smrekovi in borovi gozdovi. Zaradi ugodne klime, zlasti za pljučne bolnike, se je tu že v tridesetih letih 20. stoletja začela razvijati zdravstvena dejavnost. Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna je edino sredjegorsko klimatsko zdravilišče v Sloveniji. Neposredno ob jezeru se nahaja hotel Rakitna, ki je svoja vrata odprl leta 2010.

Jezero je kmalu po dograditvi postalo zanimivo tudi za ribolov, pri čemer je skoraj gotovo, da je ribe v jezero vnesel človek. Najprej naseljenim klenom so se kasneje pridružili še krapi, rdečerepke in ostriži, omeniti pa velja tudi dve vrsti rakov: koščaka in jelševca.

Kopalcem, ribičem in tistim ki Rakitno obiskujejo iz zdravstvenih razlogov se že vrsto let v vedno večjem številu pridružujejo rekreativci, bodisi kot sprehajalci, bodisi kot kolesarji in pozimi kot tekači na smučeh. Mimogrede povejmo, da je krožna sprehajalna pot okoli jezera dolga približno 800 m. Posebej je ob tem treba omeniti gozdno in arheološko učno pot Rimski zid – Rakitna, ki razkriva pestro naravno in kulturno dediščino kraja.

Filter by

Objave iz iste kategorije: