Doma Blog Grmada 898 m

Grmada 898 m

Grmada (898 m)

Včerajšnja nedelja, 3. januar 2010, je na plano zvabila marsikoga, tako aktivne kot manj aktivne planince, pohodnike, ljubitelje narave in svežega zraka. In tisti, ki so bili že na katerem izmed polhograjskih vrhov, so po mobilnih aparatih klicali in vabili svoje prijatelje, kolege, ki so se še vedno greli ob domačih zapečkih.

 Polhograjska Grmada

 

V zimskem času rada zahajam v Polhograjske Dolomite in čeprav sem njegove vrhove že neštetokrat osvojila, se vedno rada vračam sem. Postali so mi domači.

Za to nedeljo sem si v prijetni družbi izbrala Grmado (898 m). O pristopih nanjo si lahko več preberete v prispevku Andreja Praznika.

Nedvomno ima lahko tura na Grmado tudi v skorajda kopnih razmerah pravi visokogorski značaj. A kopne razmere so včeraj veljale le do vznožja Grmade, ki je bila sramežljivo pokrita s snegom. Pot, ki se počasi vije iz Katarine nad Topolom proti Grmadi, je bila večinoma kopna, a vse bolj pomešana z blatom in kasneje tudi s snegom. Palice so prišle kar prav.

Grmada me je nekoč v zimskem času že presenetila, zato tokrat v najinih nahrbtnikih niso manjkale dereze. Vzpon na vrh sva opravili brez težav in brez derez, a vrh je že pokazal svojo moč. In če naju ne bi prijazni planinec opozoril, da drsi, bi verjetno Grmada izmerila mojo višino.

Grmada

Zato sva si za spust nataknili dereze in brez težav sestopili. Med hojo nazaj proti Katarini sem opazovala pohodnike. Pri marsikomu me je pogled malo zaskrbel: neprimerni čevlji, brez pohodnih palic. Da o tem, da v nahrbtniku verjetno niso imeli priročnih derez, niti ne govorim.

 Triglav

Vem: izkušnje pridobivaš tudi z napakami, a kaj, ko je mnogokrat ta napaka lahko tudi usodna. Zato vam želim položiti na srce tole: višina gore ni vedno merilo njene zahtevnosti. In dobri pohodni čevlji, pohodne palice in dereze so obvezna oprema tudi takrat, ko je snega le za vzorec. O uporabi derez si lahko na svetovnem spletu preberete številne forume in razprave. Sama vam za takšne ture priporočam dereze, ki v vaših nahrbtnikih ne bodo zavzele veliko prostora.

Kamniško Savinjske Alpe

Pa varen korak in širokih obzorij na vse štiri strani neba.

Alenka Veber

Objave iz iste kategorije: