Doma Blog Nova, četrta številka mesečnika Potepanja

Nova, četrta številka mesečnika Potepanja

 Četrta številka revije Potepanja

Konec decembra 2009 je pri AS-Press d.o.o. izšla četrta številka mesečne revije Potepanja. O tretji številki smo na naših straneh že pisali. Več o njej si lahko preberete v rubriki Vodniki in zemljevidi. Hkrati je bila to prva predstavitev revije na naših straneh.

 

 

Kaj nam prinaša tokratna številka revije, ki jo ustvarjalci namenjajo ljubiteljem potepanja in odkrivanja manj znane Slovenije?

Na naslovni strani bomo prepoznali del Pekla pri Borovnici. Avtor fotografije Matej Zalar je v uvodniku zapisal, da je ujel zimo za rep, ko je v želji po lepem posnetku za naslovnico čakal skorajda vse do zadnjih decembrskih dni. Ni kaj, koledarska zima 2009/2010 je muhasta. In ta trenutek, ko listam revijo, sneži 'prav na drobno'. Le upamo lahko, da se bo snežna odeja nekaj časa obdržala in pričarala nekaj zimskih radosti. Glavni urednik v uvodniku nadalje razmišlja tudi o našem odnosu do narave. Bomo znali in zmogli ohraniti to, kar je najdragocenejše v naši domovini: naravo in vso njeno raznovrstnost? To je naš največji kapital in naložba v prihodnost!

Revija tudi tokrat prinaša ustaljene rubrike, seveda pa so znotraj njih dodane nove vsebine. Najprej sledita rubriki Aktualno in Koledar dogodkov. Drobne, a toliko bolj potrebne novičke, v katerih lahko marsikdo najde kaj zanimivega zase. Koledar dogodkov prinaša bogat izbor dogodkov: vse od razstave ob 90-letnici reporterja Edija Šelhausa, do vabila na 11. rekreativni pohod Železniki-Ratitovec-Dražgoše, ki bo že v tem vikendu. Če boste zamudili ta pohod, pa se lahko 16. 1. 2010 odpravite na tradicionalni nočni pohod z baklami k Sv. Ani. Pripravlja ga Planinsko društvo Ribnica, v soboto, 16. januarja 2010.

Osrednja tema rubrike Izlet je Šavrinsko gričevje. Gričevje leži na višini od 200 do 400 metrov in s svojim toplim vremenom vabi tudi pozimi. Po dolgem in počez nam Gričevje v besedi in sliki predstavi Matej Zalar. Z budnim očesom za skrite detajle in tekočim peresom. Ne pozabi tudi na kolesarje.

V rubriki Zabavna narava se bomo pozabavali ali pa tudi ne ob prebiranju članka Pekel: Ledena pravljica. Sama sem Pekel obiskala že pred leti. In takrat ne bi mogla zapisati, da je bila pot dobro markirana in odlično zavarovana. Tokrat avtor zapiše obratno, a hkrati opozori, da pot do vseh petih slapov "niti poleti ni najlažja, v zimskem času, ko jo prekrije sneg in ko ponekod tudi zaledeni, pa je lahko za manj izkušene nevarna". Čeprav nekako zima kaže prijazen obraz, bodimo vendarle pozorni in previdni, ko se pripravljamo na zimski izlet: dobri pohodniški čevlji, pohodne palice, dereze, cepin. Seveda pa nam dobra oprema ne pomaga, če je ne znamo in če je ne uporabljamo.

V rubriki Družinsko doživetje nas avtor popelje v Maribor, natančneje v Bumbar park. Tu vas čaka pokrito otroško igrišče, kamor lahko pripeljete svoje najmlajše na različna praznovanja.

Rubrika Mesto prinaša izpod peresa Jožeta Petrovčiča opis najlepšega rečnega mesta v Sloveniji. Mogoče nas bo ime tokratnega mesta Novo mesto malce zavedlo in bomo pričakovali, da je to mlajše mesto. Kakorkoli že: s spoznavanjem Novega mesta je treba pričeti že v 14. stoletju. Leta 1365 je namreč (nad)vojvoda Rudolf IV., Habsburžan, izdal ukaz o ustanovitvi Novega mesta. Takrat se je mesto imenovalo Rudolfswerth (Rudolfov potok). Novo mesto se ponaša z zgodovinsko, kulturno, narodnostno in še kakšno vrednostjo, zato je vreden obiska.

V rubriki Nepozabljeno nas Matej Zalar popelje v čas, ko je morebiti spomin na prvo svetovno vojno počasi že bledel, a vse bolj se je bližala druga svetovna vojna. Pisalo se je leto 1935, ko so začeli graditi Rupnikovo linijo. Gradnjo je nadzaroval general v vojski Kraljevine Jugoslavije Leon Rupnik.

Katarina Alič predstavlja Galerijo sodobne umetnosti Celje, Rastko Aleš pa nas popelje v Kranjsko Goro. Zaziba nas v svoje spomine iz rosne mladosti. Razmišlja o ljudeh, ki so bili nekoč njegovi vzorniki in so danes njegovi prijatelji.

Da ne bi odšli lačni iz potepanja ali pa s težkim želodcem, je tudi tokrat poskrbel Matej Zalar. Najboljše krvavice boste dobili v Domu na Krimu, kako pa je z medenimi dobrotami v Gostilni pri Čebelici … več o tem v četrti številki revije Potepanja.

Rubrika Gostujoča destinacija tokrat prinaša prispevek Mateja Zalarja o 3500 km dolgi poti. Popelje nas v Kalabrijo. Tu je najskrivnostnejši kotiček Italije.

Mesečnik se zaključi z nekaj namigi, kje se lahko ustavite, kaj obiščete širom po Sloveniji, predstavi pa tudi nekaj namigov za dober nakup.

Če zaključim: četrta številka mesečnika Potepanja si tudi tokrat zasluži vašo pozornost!

Mesečna revija za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije
Številka 4, januar 2010
Izdajatelj: AS-Press d.o.o.
TPK Rudnik, objekt B
Jurčkova cesta 231
1000 Ljubljana
GSM: 041/388-189
T: 01/620-25-50
F: 01/620-25-51
[email protected]

www.as-press.si

Alenka Veber

 

 

Objave iz iste kategorije: