Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Potepanja, številka 13, november 2010

Potepanja, številka 13, november 2010

vodniki zemljevidi potepanja potepanja 13 Potepanja, številka 13, november 2010Dvojna številka mesečne revije za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije že na otip obljublja bogat izbor namigov za izlete in druženje ter prinaša prilogo Kam za božič. Lahko se bomo odpravili v Dravsko dolino, poleteli čez lužo, se prepustili čarobnosti pravljičnega sveta. Ali pa se odločili za obisk Križne jame, ki je zaradi stalne gladine vode najlepša pozimi. Kdor ima rad blues, bo le-temu lahko prisluhnil v Postojnski jami oz. v Jamskem dvorcu ob vhodu v jamo. Iskalcem duhovnosti, tišine in molitve pa snovalci revije predstavljajo Ptujsko Goro.

Tehtno in premišljeno glavni urednik Matej Zalar že v začetku novembra govori o božiču. In ima kar prav. Na praznik, ki ima predvsem družinski značaj, se je potrebno pripraviti in v času, ki ga živimo, je lahko tudi adventni čas premalo.

Pred izletom meseca, sledijo stalne rubrike Aktualno, Inovativnost in Koledar dogodkov.
Da slogan »Na Koroškem je fajn!« res velja, se je ponovno prepričal Matej Zalar in nanizal številne možnosti, kako preživeti podaljšani konec tedna. In tu je mislil prav na vse: pohodnike, kolesarje, ljubitelje kulture, zgodovine in seveda najpomembnejše … kulinarike. Ko prebiram Zalarjev članek in si ogledujem fotografije, se ob tem početju kar malo zamislim. Res tako slabo poznam Slovenijo. In brskam po spominu: za kostnico v Libeličah sem že slišala, za grad Pukštajn in novejši dvorec Bukovje verjetno slišim prvič. Da je cerkev sv. Vida v Dravogradu ena izmed najstarejših pri nas – to bi kot ljubiteljica sakralne dediščine že morala vedeti. Nekaj več sreče imam z rotundo sv. Janeza Krstnika.

Ob branju članka Košenjak pa sem spet veselo presenečena, da prvič slišim za Krajinski park Košenjak – Velka, katerega največji vrh je ravno Košenjak z kar 1522 m. Ob poti na vrh je avtorja navdušila mističnost gozdov in pašnikov.

Sledita predstavitev etnološke učne poti Pot Velike uharice ter Vodne učne poti Dobrava. Kolesarji pa bodo tod imeli kar veliko dela. Ob Dravi je namreč speljana 360 kilometrov dolga kolesarska pot. Seveda pot ne poteka samo po Sloveniji. Ob koncu predstavitve Koroške sledi še predstavitev Učne poti Grašin.

Že dve številki nazaj, meseca septembra se je glavni urednik potepal po Notranjski. Videti je, da ga je dežela očarala. Saj se je kaj kmalu vrnil nazaj. Zadnjič si je ogledal grajsko kraljestvo Gradu Snežnik, tokrat pa se je odločil za podzemno vodno kraljestvo – Križno jamo. Najlepše dele jame vsako leto vidi le nekaj sto ljudi.
Vas zanima, če na uredništvu revije verjamejo v pravljice? V Triglavske velja verjeti. In če se boste kot družina odpravili na Dovje, vam zagotovo ne bo žal.

Kako je uspelo Tjaši Janovljak predstaviti Krško, lahko preberete v članku Najbolj vroče mesto. Verjetno mestu delamo krivico in se ga izogibamo zaradi dejstva, da je tu pač edina jedrska elektrarna pri nas. A Krško je več kot to.

Pojdimo zopet k višinam. Majda Anders predstavlja baziliko Marije Zavetnice na Ptujski Gori. Gotska lepotica je ob počastitvi 600. obletnice dobila posebno razsežnost. Razglašena je namreč bila za baziliko.
Meseci kot so november, december in vsaj še januar marsikoga zvabijo na Kras. Ko boste začutili lakoto, potrkajte na vrata Izletniške kmetije Grča.

Če pa vas bo v bližnji ali daljni prihodnosti zamikalo daljše potovanje, npr. čez lužo, potem ne smete spregledati  prispevka Romana Lavtarja ZDA: Divji jugozahod.
Nismo še končali. Katarina Alič, urednica priloge Kam za božič, je pripravila izbran izbor nekaterih naših večjih mest z dogodki, predstavlja pa tudi zanimive, znane in neznane, ljubitelje jasličarstva.

Mesečna revija za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije
Številka 13, november/december 2010
Izdajatelj: AS-Press d.o.o.
TPK Rudnik, objekt B
Jurčkova cesta 231
1000 Ljubljana
GSM: 041/388-189
T: 01/620-25-50
F: 01/620-25-51
[email protected]
www.as-press.si

Objave iz iste kategorije: