Doma Blog ROKOVNJAŠKI POHOD

ROKOVNJAŠKI POHOD

blogi 526 rokovnja 2009 023 ROKOVNJAŠKI POHOD Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Slovenski planinci so se zelo radi udeleževali pohodov v drugih še takratnih jugoslovanskih republikah. Dolgoletna planinska delavca Tomaž Banovec in Peter Lavrič sta prišla na idejo, da bi lahko takšne pohode organizirali tudi v Sloveniji. Njuno pobudo je realiziralo planinsko društvo Železničar iz Ljubljane, ki je organiziralo vlak s parno vleko do Črnuč, od koder so pohodniki pričeli pohod po poti preko Rašice na Gobavico in mimo Vodic, preko Smlednika in Tacna na Slavkov dom. Iz Slavkovega doma je pot pohodnike vodila čez Šišenski hrib in Tivoli v Ljubljano. Udeležba je bila zadovoljiva in tako se je rodil tradicionalni pohod, ki ga pod imenom Pohod Štampetov most, v drugi smeri in lažji obliki, še vedno organizira PD Železničar Ljubljana. Letošnji je bil že 31. po vrsti.

Ideja o nočnem rokovnjaškem  pohodu pa je dokončno dozorela leta 1991. Meddruštveni odbor ljubljanskih planinskih društev je v tistem obdobju združeval tudi planince domžalske občine, preko katere sta vodili le dve urejeni markirani poti: Pot spominov občine Domžale in Badjurova pot. Prav zato je prišlo do odločitve, da se pohod »preseli« na domžalsko območje. S Turističnim društvom Lukovica je bil sprejet dogovor za skupno izvedbo nočnega Rokovnjaškega pohoda, saj je kraj znan po Rokovnjačih. Sodelovanje z društvom je žal trajalo le dve leti. Kljub temu pa je pohod, po zaslugi prizadevnih planinskih delavcev Petra Lavriča, Maksa Prelovška in Janeza Porente, postal tradicionalen in se je sprva nadaljeval v organizaciji Meddruštvenega odbora ljubljanskih planinskih društev in kasneje, po reorganizaciji odborov, Meddruštvenega odbora Kamniško Bistriškega območja in Planinskega društva Kamnik in zadnji dve leti Planinskega društva Kamnik oz. njegovega Vodniškega odseka. Trasa pohoda in cilj se iz leta v leto spreminjata. Dolžina trase pohoda je bila sprva okoli 60 km, kar je pomenilo dobrih 12 ur nočne hoje. Danes je pot nekoliko krajša, okoli 40 km, kar pomeni, da jo pohodniki prehodijo v 10 urah. Start pohoda je ostal nespremenjen in je, po zaslugi prijaznega osebja GP Trojane, še vedno na Trojanah. Gostišča Trojane poskrbi, da vsak pohodnik za popotnico prejme »pravi trojanski krof«.

Verjamem, da je hoja vsem tistim, ki ste se pohoda udeležili že v preteklih letih, postala vsakdanji način rekreacije. Naša želja je, da zanjo navdušite svoje bližnje, prijatelje, znance, sodelavce,…. da tudi njim postane del prijazne vsakodnevne aktivnosti. Hoja ponoči pa ima, verjemite, še poseben čar. Naj vas zato, v imenu Vodniškega odseka Planinskega društva Kamnik in v imenu Organizacijskega odbora pohoda, prijazno povabim na letošnji jubilejni 20. nočni Rokovnjaški pohod, ki bo 22.5. s startom ob 20,30 uri izpred Gostinskega podjetja Trojane na Trojanah. Več si lahko preberete v koledarju prireditev.

Objave iz iste kategorije: